Vepřové kotlety zapečené s houbami
Suroviny: 4 vepřové kotlety, sůl, mletý černý pepř, hladká mouka na obalení, 600 g čerstvých hub, olej na smažení, máslo na vymazání zapékací misky, 150 g cherry rajčat, 4 plátky slaniny
?Na omáčku: 1 malá cibule, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce rajského protlaku, 500 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky celého pepře, 100 ml smetany (30%)
Postup:
1. Kotlety očistíme a trochu rozklepeme. Osolíme je, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Houby očistíme a pokrájíme na kousky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm opečeme z obou stran dozlatova. Přendáme je na talíř a ve výpeku osmahneme houby. Osolíme je a odstavíme.
3. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a orestujeme v kastrůlku na rozehřátém másle. Poprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Vmícháme papriku a rajský protlak. Vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme koření a 15 minut ji povaříme. Nakonec ji dle chuti dosolíme a zjemníme smetanou.
4. Zapékací misku vymažeme máslem a rozložíme do ní kotlety, houby a omytá rajčátka. Vše zalijeme omáčkou, z níž jsme vybrali koření, a poklademe plátky slaniny. Misku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a kotlety zapékáme asi 35 minut.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2804 kJ/670 kcal
Počet porcí/kusů 4