Šumavská pečeně
Suroviny: 2 větší cibule, 1 menší mrkev, 80 g celeru, 30 g slaniny, 800 g falešné hovězí svíčkové, sůl, mletý černý pepř, 60 g vepřového sádla, 1 lžička hořčice, 200 g hříbků, 2 bobkové listy, 4 zrnka nového koření, 300 ml masového vývaru (z kostky), 60 g hladké mouky, 200 ml smetany, cukr a ocet na ochucení, 4 snítky tymiánu
?Postup:
1. Oloupeme cibuli, mrkev a celer. Cibuli nasekáme najemno, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a slaninu na proužky nebo hranolky.
2. Maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V kastrole rozehřejeme sádlo, maso na něm zprudka ze všech stran opečeme a dáme do pekáčku. Ve výpeku orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme hořčici a přidáme k masu.
3. Houby očistíme a také přisypeme k masu. Přidáme bobkový list, nové koření a kořenovou zeleninu, podlijeme trochou vody a zakryjeme poklicí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 90 minut doměkka.
4. Po upečení nalijeme výpek zpět do kastrolu, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a pomalu prováříme 15 minut, pak ji ochutíme cukrem, octem a solí. Podáváme s opečenými bramborovými noky nebo knedlíky a ozdobíme tymiánem.
Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 2735 kJ/653 kcal
Počet porcí/kusů 4