Doporučujeme

Hříšně dobré hovězí

Hovězí maso je jedním z hlavních zdrojů bílkovin a pouze ty obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit.

Steak s ratatouille

Suroviny: 1 lilek, 1 střední cuketa, sůl, 2 rajčata, 2 papriky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, olivový olej, 1 plechovka sekaných rajčat, několik snítek tymiánu a rozmarýnu, mletý černý pepř, 800 g hovězí svíčkové



Postup:

1. Lilek s cuketou očistíme a nakrájíme na kolečka. Osolíme je a necháme vypotit. Pak je papírovou utěrkou osušíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata s paprikami také očistíme a nakrájíme.


2. Cibule s česnekem oloupeme. Cibule nakrájíme na měsíčky, česnek na plátky. Vše orestujeme na olivovém oleji ve velké pánvi. Přisypeme papriky a také je orestujeme. Pak přidáme lilek, cuketu a rajčata. Vše opečeme, zalijeme rajčaty z konzervy, osolíme a opepříme. Přidáme bylinky. Zeleninu podusíme doměkka.


3. Svíčkovou očistíme a nakrájíme z ní steaky. Hřbetem ruky je rozklepeme, pak je osolíme a opepříme. Na oleji v pánvi je z obou stran opečeme. Pak je přendáme do trouby a při 140 °C je necháme asi 8 minut dojít. Před servírováním je necháme na talíři asi 5 minut odpočinout.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1868 kJ/446 kcal

Počet porcí/kusů 4



Burgundská hovězí pečeně

Suroviny: 800 g hovězí kýty, 100 g slaniny, sůl, 100 g plátků anglické slaniny, 100 ml oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 1 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml červeného vína, 500 ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 snítka tymiánu, 2 lžíce hladké mouky, 100 g žampionů, 1 lžíce cukru



Postup:

1. Hovězí maso očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky, maso jimi prošpikujeme, osolíme a zabalíme do plátků anglické slaniny. Maso převážeme provázkem a opečeme ze všech stran na 2 lžících oleje.


2. Cibuli a jednu mrkev nakrájíme, nasypeme do hrnce s částí rozpáleného oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, zalijeme vínem a vývarem a vložíme opečené maso, bobkový list, pepř, nové koření a tymián. Přiklopíme a dusíme 60 - 70 minut.


3. Měkké maso vyjmeme a uchováváme v teple. Ze zbylého oleje a hladké mouky připravíme jíšku a přidáme ji do základu. Vše provaříme, přecedíme a vrátíme do hrnce.


4. Do omáčky přidáme nakrájené žampiony a zbylou mrkev a vaříme doměkka. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem a popřípadě cukrem.Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a vařenými bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2856 kJ/682 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí kari s citronovou trávou

Suroviny: 600 g hovězího masa, asi 60 g zázvoru, 2 cibule, olej, sůl, mletý černý pepř, 4 stonky citronové trávy, 2 chilli papričky, 1 lžíce kurkumy, 2 lžíce kari pasty, asi 100 ml vody, 1 limetka, 300 ml kokosového mléka, 1 menší lilek, 1 malá cuketa, 250 g rýže



Postup:

1. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Zázvor a cibuli oloupeme. Cibuli nasekáme najemno a necháme ji zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme kostky masa, osolíme ho, opepříme a ze všech stran opečeme.


2. Citronovou trávu, oloupaný zázvor a chilli papričky nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Vše orestujeme a dochutíme kurkumou a kari pastou.


3. Maso promícháme, zalijeme vodou, zakapeme šťávou z limetky a nakonec přilijeme kokosové mléko. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.


4. Lilek a cuketu omyjeme, nakrájíme na kostky a zprudka orestujeme na troše oleje. Vše přidáme do hrnce k masu a už jen prohřejeme. Současně připravíme i dušenou rýži, kterou podáváme jako přílohu k hovězímu kari.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2739 kJ/654 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dušené hovězí po irsku

Suroviny:
2 cibule, 5 stroužků česneku, ?rostlinný olej, 800 g předního hovězího masa, 3 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý černý pepř, 2 bobkové listy, 250 ml tmavého piva, hovězí vývar na podlévání, 300 g brambor, 3 mrkve, 2 kedlubny, 1 lžíci worcesterové omáčky



?Postup:

1. Cibule s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji v hrnci orestujeme dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí. Osmahneme ho a vmícháme rajský protlak.


2. Maso osolíme, opepříme, přidáme k němu bobkové listy a podlijeme ho pivem a trochou vývaru. Zvolna ho necháme dusit, dle potřeby přiléváme vývar.


3. Když je maso téměř měkké, přidáme k němu oloupanou, na kostičky nakrájenou zeleninu. Vše nadále vaříme, dokud zelenina nezměkne.


4. Hovězí se zeleninou dochutíme worcesterovou omáčkou, popřípadě solí. Podáváme s jakoukoliv bramborovou přílohou.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2845 kJ/680 kcal

Počet porcí/kusů 4



Šumavská pečeně

Suroviny:
2 větší cibule, 1 menší mrkev, 80 g celeru, 30 g slaniny, 800 g falešné hovězí svíčkové, sůl, mletý černý pepř, 60 g vepřového sádla, 1 lžička hořčice, 200 g hříbků, 2 bobkové listy, 4 zrnka nového koření, 300 ml masového vývaru (z kostky), 60 g hladké mouky, 200 ml smetany, cukr a ocet na ochucení, 4 snítky tymiánu



?Postup:

1. Oloupeme cibuli, mrkev a celer. Cibuli nasekáme najemno, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a slaninu na proužky nebo hranolky.


2. Maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V kastrole rozehřejeme sádlo, maso na něm zprudka ze všech stran opečeme a dáme do pekáčku. Ve výpeku orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme hořčici a přidáme k masu.


3. Houby očistíme a také přisypeme k masu. Přidáme bobkový list, nové koření a kořenovou zeleninu, podlijeme trochou vody a zakryjeme poklicí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 90 minut doměkka.


4. Po upečení nalijeme výpek zpět do kastrolu, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a pomalu prováříme 15 minut, pak ji ochutíme cukrem, octem a solí. Podáváme s opečenými bramborovými noky nebo knedlíky a ozdobíme tymiánem.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2735 kJ/653 kcal

Počet porcí/kusů 4



Provensálské hovězí s olivovým daube

Suroviny
: 1 karotka, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 snítky petrželky, 50 ml olivového oleje, 2 bobkové listy, 1 snítka tymiánu, ?200 ml červeného vína, ?sůl, mletý černý pepř, 800 g hovězího zadního masa, 100 g prorostlé slaniny, 250 g drcených rajčat, 100 g černých oliv



?Postup:

1. Karotku a celer očistíme, cibuli a česnek oloupeme, vše nakrájíme na tenké plátky. Petrželku nasekáme. Nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme bobkový list a tymián. Pak přilijeme víno, osolíme, opepříme a marinádu (daube) necháme vychladnout. Maso očistíme, omyjeme, vložíme do marinády a necháme v chladu 12 hodin rozležet.


2. Do kastrolu dáme maso, kolem rozdělíme slaninu nakrájenou na kostičky, přilijeme drcená rajčata a marinádu. Zakryjeme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.


3. Po 2 hodinách pečení přidáme olivy a omáčku případně dochutíme solí a pepřem. Odkryté maso dopékáme ještě 30 minut. Můžeme podávat s rýží, opečenými brambory nebo chlebem.


Doba přípravy 180 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 2610 kJ/623 kcal

Počet porcí/kusů 4



Steak Diane

Suroviny:
800 g malých brambor, ?rostlinný olej, sůl, mletý černý pepř, 2 velké mrkve, růžičky z 1 brokolice, 800 g hovězí vysoké roštěné, 3 stroužky česneku, asi 2 lžičky worcesteru, 2 lžíce másla, hrst najemno sekané petrželky



?Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme a osušíme je. Rozkrojíme je a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem (řeznou stranou nahoru). Pokapeme je olejem, osolíme a opepříme. V troubě je při 200 °C upečeme doměkka a dozlatova.


2. Mrkev s brokolicí očistíme. Mrkev nakrájíme na hranolky, brokolici rozebereme na drobnější růžičky. Zeleninu uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme ji a necháme okapat. Uchováme ji teplou.


3. Hovězí roštěnou očistíme a rozkrájíme na 4 porce. Steaky lehce naklepeme, osolíme je a opepříme. Na rozehřátém oleji na pánvi je z obou stran opečeme.


4. Ve výpeku z masa orestujeme nadrobno nakrájený česnek. Přilijeme asi 100 ml vývaru ze zeleniny a přidáme worcester. Ve šťávě necháme rozpustit máslo, dle potřeby ji dochutíme a chvíli ji povaříme. Steaky podáváme přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborami a zeleninou.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2619 kJ/626 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí maki s karotkou a fazolkami

Suroviny:
500 g hovězí svíčkové, ?sůl, mletý černý pepř, 1 mrkev, 200 g mražených fazolek, 1 červená cibule, 100 g hub shiitake, 2 lžíce sójové omáčky, ?1 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce rýžového vína



?Postup:

1. Hovězí maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme ho na 4 plátky, které přes potravinovou folii rozklepeme. Pak je osolíme a opepříme a každý zvlášť položíme na kus potravinové folie.


2. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na hranolky velikosti fazolek. Fazolky omyjeme. Asi litr vody přivedeme k varu a osolíme. Do vroucí vody ponoříme asi na 30 vteřin hranolky mrkve a fazolky. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.


3. Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme. Shiitake očistíme a rozpůlíme. Obojí vložíme do mísy, zakapeme sójovou omáčkou a promícháme. Třetinu směsi rozdělíme na plátky masa a urovnáme. Pomocí potravinové folie pevně zavineme. Maki necháme na chladném místě hodinu odležet.


4. Z rolek sundáme folii a dozlatova je ze všech stran opečeme v pánvi s rozpáleným olejem. Přidáme k nim zbylou zeleninu a orestujeme ji. Vše podlijeme trochou vody, přidáme polovinu sójové omáčky a rýžové víno. Pánev zakryjeme poklicí a asi 6 minut pokrm podusíme. Pak rolky vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu v pánvi zredukujeme asi na polovinu a ještě dochutíme zbytkem sojové omáčky.

Rolky servírujeme rozkrojené, se zeleninou z pánve a dušenou paprikovou rýží.


Doba přípravy 30 (bez odležení) minut.

1 porce obsahuje 971 kJ/232 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás