Burgundská hovězí pečeně
Suroviny: 800 g hovězí kýty, 100 g slaniny, sůl, 100 g plátků anglické slaniny, 100 ml oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 1 lžíce rajčatového protlaku, 250 ml červeného vína, 500 ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 snítka tymiánu, 2 lžíce hladké mouky, 100 g žampionů, 1 lžíce cukru
Postup:
1. Hovězí maso očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky, maso jimi prošpikujeme, osolíme a zabalíme do plátků anglické slaniny. Maso převážeme provázkem a opečeme ze všech stran na 2 lžících oleje.
2. Cibuli a jednu mrkev nakrájíme, nasypeme do hrnce s částí rozpáleného oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, zalijeme vínem a vývarem a vložíme opečené maso, bobkový list, pepř, nové koření a tymián. Přiklopíme a dusíme 60 - 70 minut.
3. Měkké maso vyjmeme a uchováváme v teple. Ze zbylého oleje a hladké mouky připravíme jíšku a přidáme ji do základu. Vše provaříme, přecedíme a vrátíme do hrnce.
4. Do omáčky přidáme nakrájené žampiony a zbylou mrkev a vaříme doměkka. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem a popřípadě cukrem.Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a vařenými bramborami.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2856 kJ/682 kcal
Počet porcí/kusů 4