Kapustová polévka
Suroviny: 300 g kapusty, sůl, 80 g krupek, 30 g másla, ?40 g hladké mouky, ?100 g čerstvých hub (nebo hrst sušených), mletý bílý pepř, 1 stroužek česneku, 120 g párku nebo klobásy, pažitka na ozdobu
Postup:
1. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, které omyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody. Osolíme a přivedeme k varu. Propláchneme krupky a přidáme je do vroucí vody ke kapustě.
2. V pánvi rozpustíme máslo, zasypeme je moukou a připravíme tmavší jíšku, kterou vmícháme do polévky a opět přivedeme k varu. Čerstvé houby dobře očistíme a nakrájíme na kousky (sušené houby je třeba předem namočit). Houby přidáme do polévky a vaříme doměkka.
3. Z polévky vyjmeme kapustové listy, pokrájíme je na drobnější kousky a vrátíme je do hrnce. Podle chuti přisolíme a opepříme. Česnek oloupeme a prolisujeme jej do polévky.
4. Párek nebo klobásu nakrájíme na tenká kolečka, která osmahneme na pánvi a nakonec přidáme do polévky. Pažitku opláchneme, nasekáme, polévku jí posypeme a podáváme s bílým pečivem.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1374 kJ/328 kcal
Počet porcí/kusů 4