Doporučujeme

8x zelená polévka

Hrajte si v kuchyni i s barvami, vaření vás bude bavit.

Hrachová polévka s krutónky

Suroviny:
300 g hrachu, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 česnek, 100 ml smetany, 1500 ml vývaru, sůl, pepř, majoránka, 2 krajíce chleba na krutóny, olej



?Postup:

1. Polévku můžeme uvařit ze sušeného hrachu nebo z čerstvého či mraženého hrášku. Pokud použijeme hrách, namočíme ho alespoň na den do studené vody.


2. Namočený hrách propláchneme, zalijeme vývarem nebo vodou a dáme vařit. Měkký hrách necháme mírně zchladnout, asi dvě lžíce hrášku oddělíme a zbytek rozmixujeme.


3. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Vše vložíme společně s celým hráškem do polévky.


4. Hotovou polévku dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. a zjemníme smetanou.


5. Chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Krutónky vkládáme do polévky až na talíři.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1876 kJ/448 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pórková polévka s bramborami

Suroviny: 200 g pórku, 2 brambory, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1000 ml vývaru, 100 ml mléka, 1 citron, 120 ml zakysané smetany, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, špetka muškátového květu



?Postup:

1. Pórek důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.


2. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme brambory a pórek. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Zeleninu uvaříme doměkka a necháme mírně zchladnout.


3. Několik kousků brambor a pórku odložíme stranou a zbylou zeleninu s vývarem rozmixujeme. Rozmixovanou směs zalijeme mlékem, vložíme zpět kousky brambor a pórku a povaříme.


4. Polévku dochutíme solí, muškátovým květem a citronovou šťávou. Na talíři dozdobíme polévku zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 716 kJ/171 kcal

Počet porcí/kusů 4



Brokolicová polévka s uzeným lososem

Suroviny: 600 g brokolice, 400 g brambor, sůl, 600 ml zeleninového vývaru, pepř, 200 ml smetany, ?80 g uzeného lososa



Postup:

1. Brokolici očistíme a odřízneme od ní košťál. Oloupané brambory a košťál brokolice nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce s osolenou vodou a vaříme asi 15 minut.


2. Když jsou brambory a brokolice téměř měkké, vsypeme růžičky brokolice a vše dovaříme doměkka.


3. Brambory a brokolici vyjmeme z hrnce a vložíme do mixéru. Směs rozmixujeme.


4. Rozmixovanou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vroucí polévku dochutíme solí a pepřem, zjemníme smetanou a odstavíme. Porce zdobíme kousky uzeného lososa.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 980 kJ/234 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapustová polévka

Suroviny:
300 g kapusty, sůl, 80 g krupek, 30 g másla, ?40 g hladké mouky, ?100 g čerstvých hub (nebo hrst sušených), mletý bílý pepř, 1 stroužek česneku, 120 g párku nebo klobásy, pažitka na ozdobu



Postup:

1. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, které omyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody. Osolíme a přivedeme k varu. Propláchneme krupky a přidáme je do vroucí vody ke kapustě.


2. V pánvi rozpustíme máslo, zasypeme je moukou a připravíme tmavší jíšku, kterou vmícháme do polévky a opět přivedeme k varu. Čerstvé houby dobře očistíme a nakrájíme na kousky (sušené houby je třeba předem namočit). Houby přidáme do polévky a vaříme doměkka.


3. Z polévky vyjmeme kapustové listy, pokrájíme je na drobnější kousky a vrátíme je do hrnce. Podle chuti přisolíme a opepříme. Česnek oloupeme a prolisujeme jej do polévky.


4. Párek nebo klobásu nakrájíme na tenká kolečka, která osmahneme na pánvi a nakonec přidáme do polévky. Pažitku opláchneme, nasekáme, polévku jí posypeme a podáváme s bílým pečivem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1374 kJ/328 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špenátová polévka s parmazánovými noky

Suroviny:
500 g čerstvého listového špenátu, 1 malá cibulka, olivový olej, 500 ml vody nebo drůbežího vývaru, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 1 bílek, 50 g parmazánu, 1 lžička polohrubé mouky, sůl, pepř



?Postup:

1. Špenátové listy opereme. Cibulku oloupeme, nakrájíme nadrobno. V kastrole na lžíci olivového oleje zpěníme cibulku a přidáme špenátové listy. Zalijeme vodou nebo drůbežím vývarem a vaříme přibližně 10 minut. Poté do polévky přilijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a společně provaříme dalších 10 minut.


2. Polévku odstavíme, necháme chvilku zchladnout a pak rozmixujeme. Hotovou polévku podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s parmazánovými noky.


3. Noky připravíme tak, že z bílku ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme jemně nastrouhaný parmazán a lžičku polohrubé mouky. Pomocí dvou malých lžiček tvoříme noky. Smažíme je na oleji dozlatova. Noky smažíme postupně, jsou velmi rychle hotové a odkládáme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Noky připravujeme krátce předtím, než budeme polévku podávat.



Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1147 kJ/274 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hráškový krém s okurkou

Suroviny: 2 větší brambory, ?1000 ml zeleninového vývaru z kostky, 350 g mraženého hrášku, sůl, mletý černý pepř, ?150 ml smetany ke šlehání, 1 menší salátová okurka, 1 lžíce másla, 1 svazeček pažitky



Postup:

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je do vývaru a vaříme asi 15 minut, pak přidáme hrášek a vše uvaříme doměkka. Asi 2 lžíce hrášku vyjmeme a odložíme stranou.


2. Vývar s bramborami a hráškem necháme vychladnout, pak jej rozmixujeme a celý hrášek dáme zpět. Krém osolíme, opepříme a povaříme asi 5 minut. Pak oheň snížíme na minimum a do polévky vmícháme smetanu, přičemž 2 lžíce smetany si ponecháme na ozdobení.


3. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a okurku v něm 5-8 minut podusíme.


4. Hráškový krém rozdělíme na talíře, přidáme zbylou smetanu, kterou vidličkou po povrchu roztáhneme, a vložíme podušené okurky. Pažitku omyjeme, vždy několik stébel svážeme a polévku tímto svazečkem ozdobíme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1083 kJ/259 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pórková polévka s lososem a koprem

Suroviny:
200 g brambor, 1 pórek, 1 cibule, 1 lžíce másla, ?500 ml slepičího vývaru, 1 lžička nasekaného kopru, 3 trojúhelníčky smetanového sýra, sůl, mletý pepř, 80 g uzeného lososa, 4 lžíce zakysané smetany, kopr na ozdobení



Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.


2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme brambory, pórek a vše zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme asi 25 minut.


3. Přidáme lžičku nasekaného kopru a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vložíme sýr, ochutíme solí a pepřem a krátce povaříme.


4. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme ji plátkem lososa, nakrájeným pórkem, nočkem zakysané smetany a čerstvým koprem. Ihned podáváme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 879 kJ/210 kcal

Počet porcí/kusů 4



Polévka z růžičkové kapusty

Suroviny:
300 g růžičkové kapusty, 1 cibule, 1 malá mrkev, 1 lžíce oleje, 50 g hladké mouky, 1500 ml zeleninového vývaru, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 120 ml smetany na šlehání

Na ozdobení: petrželka nebo celerová nať



Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnku rozehřejeme olej, přidáme cibuli a krátce ji osmažíme. Zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmahneme. Pak přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi 30 minut provařit.


2. Mezitím očistíme mrkev a nastrouháme najemno. Růžičkovou kapustu dobře očistíme, opláchneme ji a pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je na čtvrtky. Do provařené polévky nasypeme mrkev a kapustičky a uvaříme doměkka. Dáváme pozor, aby se kapusta nerozvařila, růžičky mají zůstat v celku.


3. Polévku dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou. Při podávání polévku posypeme usekanou petrželkou nebo celerovou natí.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 956 kJ/228 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás