Hráškový krém s okurkou
Suroviny: 2 větší brambory, ?1000 ml zeleninového vývaru z kostky, 350 g mraženého hrášku, sůl, mletý černý pepř, ?150 ml smetany ke šlehání, 1 menší salátová okurka, 1 lžíce másla, 1 svazeček pažitky
Postup:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je do vývaru a vaříme asi 15 minut, pak přidáme hrášek a vše uvaříme doměkka. Asi 2 lžíce hrášku vyjmeme a odložíme stranou.
2. Vývar s bramborami a hráškem necháme vychladnout, pak jej rozmixujeme a celý hrášek dáme zpět. Krém osolíme, opepříme a povaříme asi 5 minut. Pak oheň snížíme na minimum a do polévky vmícháme smetanu, přičemž 2 lžíce smetany si ponecháme na ozdobení.
3. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a okurku v něm 5-8 minut podusíme.
4. Hráškový krém rozdělíme na talíře, přidáme zbylou smetanu, kterou vidličkou po povrchu roztáhneme, a vložíme podušené okurky. Pažitku omyjeme, vždy několik stébel svážeme a polévku tímto svazečkem ozdobíme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1083 kJ/259 kcal
Počet porcí/kusů 4