Polévka z růžičkové kapusty
Suroviny: 300 g růžičkové kapusty, 1 cibule, 1 malá mrkev, 1 lžíce oleje, 50 g hladké mouky, 1500 ml zeleninového vývaru, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 120 ml smetany na šlehání
Na ozdobení: petrželka nebo celerová nať
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnku rozehřejeme olej, přidáme cibuli a krátce ji osmažíme. Zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmahneme. Pak přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi 30 minut provařit.
2. Mezitím očistíme mrkev a nastrouháme najemno. Růžičkovou kapustu dobře očistíme, opláchneme ji a pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je na čtvrtky. Do provařené polévky nasypeme mrkev a kapustičky a uvaříme doměkka. Dáváme pozor, aby se kapusta nerozvařila, růžičky mají zůstat v celku.
3. Polévku dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou. Při podávání polévku posypeme usekanou petrželkou nebo celerovou natí.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 956 kJ/228 kcal
Počet porcí/kusů 4