Steak na bylinkách se zeleninou
Potřebujeme: 300 g vepřové panenky, 150 ml oleje, 1 lžíce kvalitního koňaku, 100 ml smetany na šlehání, špetka červeného pepře, 1 lžička nasekaných bylinek (bazalka,kudrnka,libeček), 1/2 lžičky soli, 1 zelený salát, špetka cukru, 3 barevné papriky
Postup:
1. Panenku očistíme, omyjeme, nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme. Olej (100 ml) smícháme s nasekanými bylinkami, připravené maso do něj naložíme a necháme přes noc marinovat.
2. Druhý den steaky vyndáme z marinády, zakapeme koňakem a špičkami prstů koňak do masa vmasírujeme.
3. Na pánvi rozpálíme olej a steaky na něm po obou stranách opečeme (celkem asi 6 minut). Hotové steaky vyndáme a uchováváme v teple.
4. Výpek zalijeme šlehačkou a necháme provařit. Případně můžeme přidat ještě trochu koňaku. Omáčku necháme zhoustnout, dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
5. Papriky očistíme a pomocí tvořítka vykrajujeme srdíčka, která lehce opečeme na olivovém oleji. Hotové steaky podáváme obložené paprikovými srdíčky, salátem a jako přílohu servírujeme opečené brambory.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1450 kJ/346 kcal
Počet porcí/kusů 2