Houbovo-čočková paštika v listovém těstě
Suroviny: 150 g červené čočky, ?50 g másla, ?sůl, ?200 g kořenové zeleniny, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?300 g čerstvých lesních hub, ?mletý černý pepř, ?3 plátky toastového chleba, ?2 vejce, ?200 g zakysané smetany, ?strouhanka dle potřeby, ?400 g listové těsta, ?olej na vymazání formy
Postup:
1. V kastrolu orestujeme na 1/2 másla čočku, zalijeme ji vodou tak, aby byla ponořená, a vaříme ji 30-40 minut, dokud se nerozvaří. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Případnou přebytečnou tekutinu slijeme. Necháme vychladnout.
2. Zeleninu i houby očistíme a nakrájíme nadrobno. V pánvi na zbylém másle orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, pak přidáme houby s česnekem a vše ještě společně opečeme. Směs osolíme a opepříme. Přiklopíme ji a za občasného míchání dusíme asi 15 minut. Necháme vychladnout.
3. Chleba rozmočíme v 1 rozšlehaném vejci a smícháme ho se smetanou, čočkou i houbovou směsí. Podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou.
4. Formu na paštiku vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na tenký plát. Odkrojíme z něj obdélník na zakrytí paštiky ve formě a zbylým těstem vyložíme dno i strany formy. Naplníme je připravenou směsí a přiklopíme odkrojeným obdélníkem, který svrchu potřeme zbylým vejcem. Paštiku pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C, dokud těsto nezezlátne. Pak ho zakryjeme pečicím papírem, teplotu snížíme na 175 °C a paštiku dopékáme ještě asi 15 minut. Po upečení ji necháme zchladnout.
Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 2346 kJ/560 kcal
Počet porcí/kusů 6