Čočková polévka s vejcem
Suroviny: 300 g hnědé čočky, ?1 cibuli, ?4 stroužky česneku, ?2 mrkve, ?asi 3 lžíce oleje, ?1 bobkový list, ?30 g másla, ?30 g hladké mouky, ?nať ze 3 jarních cibulek, ?150 g klobásy, ?60 ml octa, ?4 vejce
Postup:
1. Čočku propereme a na 2 hodiny namočíme do studené vody, aby nabobtnala. Scedíme ji a vodu, ve které bobtnala, si ponecháme.
2. Cibuli s česnekem oloupeme, mrkev očistíme. Cibuli s česnekem nasekáme nadrobno, mrkev nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme mrkev a orestujeme ji. Pak přilijeme asi 1200 ml vody a přidáme čočku a bobkový list. Vše vaříme, dokud čočka nezměkne.
3. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíškou. Rozředíme ji vodou, v níž bobtnala čočka, a přilijeme do hrnce. Polévku vaříme dalších 15 minut. Ke konci přihodíme nadrobno nasekanou cibulovou nať a na malé kostičky nakrájenou klobásu. Polévku dochutíme solí a pepřem. Podáváme se ztraceným vejcem.
4. V hrnci přivedeme k varu asi 500 ml vody. Vlijeme do ní ocet a necháme ji jen zvolna probublávat. Vejce rozklepneme do misky a opatrně ho vlijeme do vody. Vaříme ho, dokud bílek neztuhne. Vyjmeme ho stejně připravíme i zbylá vejce.
Doba přípravy 50 (bez bobtnání) minut.
1 porce obsahuje 2355 kJ/562 kcal
Počet porcí/kusů 4