Zapečená čočka s klobásou
Suroviny: 300 g čočky, ?sůl, ?400 g salátových brambor, ?2 mrkve, ?1-2 řapíky celeru, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?olivový olej, ?250 g klobásy, ?mletý černý pepř, ?2 vejce, ?150 ml mléka, ?100 g eidamu (45%)
Postup:
1. Čočku propereme a necháme asi 2 hodiny bobtnat ve studené vodě. Pak ji uvaříme téměř doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Přebytečnou tekutinu slijeme.
2. Brambory, mrkev a celer očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Brambory necháme vařit v osolené vodě. Asi po 5 minutách přidáme mrkev. Když je vše skoro měkké, přisypeme celer. Zeleninu ihned scedíme a necháme odkapat.
3. Cibuli s česnekem oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na oleji v pánvi. Pak vmícháme na kolečka pokrájenou klobásu. Směs promícháme s čočkou a povařenou zeleninou. Vše dochutíme solí a pepřem a rozprostřeme do vymaštěné zapékací mísy.
4. Vejce rozšleháme s mlékem a sýrem a rovnoměrně je rozlijeme na čočkovou směs. Vše zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Doba přípravy 70 (bez bobtnání) minut.
1 porce obsahuje 2865 kJ/684 kcal
Počet porcí/kusů 4