Čočkový nákyp
Suroviny: 200 g hnědé čočky, ?sůl, ?150 g dlouhozrnné rýže, ?olivový olej, ?1 cibuli, ?3 stroužky česneku, ?1 velkou mrkev, ?2 řapíky celeru, ?100 g žampionů, ?250 sekaných rajčat z konzervy, ?mletý černý pepř, ?2 hrsti baby špenátu, ?špetku sušeného oregana, ?2 vejce, ?200 g mozzarelly, ?250 g cherry rajčátek
Postup:
1. Čočku propláchneme, asi 2 hodiny ji necháme bobtnat ve studené vodě a pak ji uvaříme na skus. Před koncem vaření ji osolíme. Rýži uvaříme v osolené vodě taky na skus. Čočku i rýži scedíme a necháme okapat.
2. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, mrkví a celerem. Pak vmícháme na menší kousky překrájené žampiony a přilijeme rajčata z konzervy. Vše osolíme, opepříme a asi 10 minut podusíme.
3. Do pánve přisypeme čočku, rýži a špenát. Vše společně prohřejeme a dochutíme solí, pepřem a oreganem. Pánev odstavíme.
4. Když směs zchladne, vmícháme do ní vejce a na kostičky nakrájenou mozzarellu. Rozprostřeme ji do vymaštěného pekáčku a poklademe rozkrojenými rajčátky. V troubě ji při 180 °C zapékáme asi 40 minut.
Doba přípravy 90 (bez bobtnání a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 2415 kJ/577 kcal
Počet porcí/kusů 4