Pečený lín se smetanovou omáčkou
Suroviny: 4 malé nebo 2 velké vykuchané líny, ?1 citron, ?sůl, ?1 snítky rozmarýnu, ?drcený barevný pepř, ?máslo na vymaštění pekáčku, ?zeleninový vývar na podlévání, ?100 g anglické slaniny, ?200 ml smetany, ?1 žloutek
Postup:
1. Líny očistíme a na bocích příčně několikrát nařízneme. Vetřeme do nich citronovou šťávu, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Pak je opepříme.
2. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj ryby. Podlijeme je trochou vývaru a poklademe plátky slaniny. V troubě je při 180 °C necháme péct asi 30 minut. Průběžně je přeléváme výpekem, popř. podléváme dalších vývarem. V polovině doby pečení je otočíme.
3. Před dopečením podlijeme ryby smetanou. Ryby dopečeme. Pak je vyjmeme a rozdělíme na talíře. Do horké omáčky zašleháme žloutek. Omáčku dle potřeby dochutíme a ryby jí na talíři přelijeme.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2288 kJ/546 kcal
Počet porcí/kusů 4