Ingredience 300 g hladké mouky |
1. Hladkou a žitnou mouku prosejeme do velké mísy. Přidáme ovesné vločky, slunečnicová semínka, sůl, drcený kmín a droždí. Dobře promícháme, přilijeme 300 ml vlažné vody, ocet a olivový olej. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 až 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Formu na biskupský chlebíček o délce 25 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto krátce prohněteme, dlaní ho vytvarujeme na obdélníkový plát o šířce 25 cm a srolujeme. Vzniklou roládu vložíme spojem dolů do připravené formy, opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (asi 60 minut).
3. Vykynutý chléb potřeme prošlehaným vejcem a posypeme ovesnými vločkami. Vložíme ho do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 45 minut dozlatova. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Podáváme například s máslem a marmeládou nebo s pomazánkou.