Upečte si voňavý vločkový chléb. Skvělý je s pomazánkou k večeři, ale třeba také s máslem a marmeládou k snídani.

Ingredience

300 g hladké mouky
110 g žitné mouky
100 g ovesných vloček + na posypání
4 lžíce vyloupaných slunečnicových semínek
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička sušeného droždí
2 lžíce octa
1 lžíce olivového oleje
máslo na vymazání formy
1 vejce

1. Hladkou a žitnou mouku prosejeme do velké mísy. Přidáme ovesné vločky, slunečnicová semínka, sůl, drcený kmín a droždí. Dobře promícháme, přilijeme 300 ml vlažné vody, ocet a olivový olej. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 až 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Formu na biskupský chlebíček o délce 25 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto krátce prohněteme, dlaní ho vytvarujeme na obdélníkový plát o šířce 25 cm a srolujeme. Vzniklou roládu vložíme spojem dolů do připravené formy, opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (asi 60 minut).

3. Vykynutý chléb potřeme prošlehaným vejcem a posypeme ovesnými vločkami. Vložíme ho do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 45 minut dozlatova. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Podáváme například s máslem a marmeládou nebo s pomazánkou.