Proslulé švédské kuličky z mletého masa miluje snad každý. Vyzkoušejte náš recept na toto oblíbené severské jídlo.

Ingredience

1 cibule
slunečnicový olej na osmahnutí a opečení
300 g mletého hovězího
sůl
1/3 lžičky mletého nového koření
špetka muškátového květu
½ lžičky citrónové kůry
1 vejce
300 g mletého vepřového masa
60 g strouhanky
100 ml mléka
40 g hladké mouky
100 ml 33% smetany
400 ml masového vývaru
čerstvě mletý pepř
šťáva z ½ citronu

1. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova a necháme ji vychladnout. V míse promícháme hovězí maso se solí, kořením a citronovou kůrou. Přidáme vejce a znovu dobře propracujeme. Nakonec do hmoty přimícháme vepřové maso, strouhanku s mlékem a osmahnutou cibuli. Poté směs necháme asi 15 minut odpočinout.

2. V misce důkladně vymícháme mouku se smetanou. Vývar nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pak do něj metličkou zašleháme mouku se smetanou a necháme zvolna vařit asi 30 minut. Před dokončením dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

3. Z masové směsi vytvarujeme asi 20 kuliček. Zprudka je opečeme v pánvi na rozehřátém oleji. Potom je přendáme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 165 °C. Pečeme asi 20 minut. Švédské kuličky rozdělíme na talíře, přilijeme omáčku a můžeme podávat např. s bramborovou kaší. Podle chuti můžeme doplnit brusinkami a koprem.