Ingredience Na rybu: 800 g lososa Na palačinky: 1 vejce Na omáčku: petrželová nať |
1. Lososa naporcujeme, osolíme a opepříme. Pak rybu zprudka opečeme v pánvi na olivovém oleji a vložíme do pekáčku. Pečeme při 190 °C asi 12 minut.
2. Z vejce, mléka, mouky, špetky soli a oleje vytvoříme řidší těsto. Na pánvi rozehřejeme olej a z hotového těstíčka pečeme tenké palačinky. Hotové palačinky skládáme na sebe.
3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem orestujeme dozlatova.
4. Do pánve přidáme omyté listy špenátu. Krátce dohromady orestujeme a hotové palačinky plníme špenátovou směsí.
5. Petrželku a olivy nasekáme nadrobno a dáme stranou. Do misky rozklepneme žloutky, osolíme je a opepříme. Přilijeme citrónovou šťávu a bílé víno a misku dáme do vodní lázně. Metličkou vše rozmícháme a poté pomalu, za stálého míchání přiléváme rozehřáté máslo. Když je omáčka dostatečně hustá, misku vyjmeme z vodní lázně a přimícháme do ní nasekané olivy s petrželkou. Omáčkou přeléváme lososa a podáváme se špenátovými palačinkami.