Báječná souhra mletého máku a sladkých hrušek vás bude bavit!

Ingredience:

Těsto:
250 g hladké mouky
1 žloutek
1/2 lžičky soli
40 g sádla
100 ml vody
100 ml kysané smetany 

Náplň:
200 ml mléka
200 g krupicového cukru
300 g mletého máku
50 ml rumu
1 lžička skořice
100 g čerstvých hrušek (nebo kompotovaných bez nálevu)

Na potření:
1 žloutek
2 lžíce mléka

1. Mouku prosijeme, přidáme žloutek, sůl, polovinu sádla, vodu, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme ho při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak znovu propracujeme a necháme 10 minut odpočinout. 

2. Mléko svaříme s cukrem a mákem. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Pak ochutíme rumem a skořicí. 

3. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát. Sádlo rozpustíme a povrch těsta potřeme. Na těsto rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme na kousky nakrájené hrušky. Svineme do závinu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme. 

4. Závin přendáme na plech a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a mlékem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.