Ingredience: Těsto: Náplň: Na potření: |
1. Mouku prosijeme, přidáme žloutek, sůl, polovinu sádla, vodu, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme ho při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Pak znovu propracujeme a necháme 10 minut odpočinout.
2. Mléko svaříme s cukrem a mákem. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Pak ochutíme rumem a skořicí.
3. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát. Sádlo rozpustíme a povrch těsta potřeme. Na těsto rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme na kousky nakrájené hrušky. Svineme do závinu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.
4. Závin přendáme na plech a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a mlékem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.