Slané koláče jsou vynikající a hodí se nejen k večeři, ale také jako občerstvení na oslavu. Vyzkoušejte recept na rychlý lososovo - koprový koláč.

Ingredience

200 g hladké mouky
80 g másla + na vymazání formy
sůl
50 ml vody
2 žloutky

Na náplň:
600 g lososa bez kůže
1 snítka kopru
200 ml 30% smetany ke šlehání
2 lžíce strouhané goudy
2 vejce
sůl
mletý černý pepř

1. Mouku prosijeme, přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a špetku soli. Zpracujeme rukama na drobenku. Přilijeme vodu, žloutky a zpracujeme na tuhé hladké těsto, které necháme přikryté 30 minut v chladnu odpočinout. Před dalším zpracováním ho necháme opět chvíli stát při pokojové teplotě.

2. Odpočinuté těsto rozválíme a natočené na válečku přeneseme do vymazané formy. Přebytečné těsto odkrojíme. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme fazolemi. Předpečeme asi 10 minut při 180 °C.

3. Na náplň nakrájíme lososa na malé kousky a rozložíme na korpus koláče. Kopr nasekáme najemno a smícháme se smetanou, sýrem a vejci. Vše osolíme solí i pepřem. Náplň nalijeme do koláče a vložíme zpět do trouby. Pečeme asi 35 minut. Po vychladnutí nakrájíme na porce.