Doporučujeme

Česnek, grep i skořice. Pětice potravin, které chrání proti virům

  • 0
Studené zimní měsíce dávají našemu tělu pořádně zabrat. Období, kdy vzduchem létá spousta bacilů a virů, se lépe zvládá se silnou imunitou. Můžete ji podpořit i tím, co máte doma běžně ve spíži.
Grep je ideální ovoce při dietě (ilustrační fotografie)

Grapefruity

Obsažené látky působí až proti osmi stům kmenů bakterií a virů. Bioflavonoidy ukryté v semínku ulehčují trávení, detoxikují organismus, zlepšují krevní oběh a posilují imunitu, čímž významně napomáhají v prevenci proti nachlazení, na infekcím a různým zánětům. 

Disponují také výbornými antioxidačními účinky, a znemožňují tak řádění volných radikálů. Pravidelná konzumace grepů rovněž posiluje cévní stěny, brání shlukování kov krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zázvor

Zázvor

Expert v boji proti chřipkám a nachlazení, jehož pravidelná konzumace v rozumném množství pomáhá vyplavit z těla toxické látky. Kořen zázvoru má velmi silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky, podporuje přirozené pocení, ulevuje od horečky, uvolňuje ucpané dutiny a zmírňuje bolesti v krku.

Ochutnejte mrkvový salát se zázvorem: Oloupejte šest mrkví a nakrájejte je na tenké nudličky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi, přidejte dvě lžičky nastrouhaného zázvoru a asi půl minuty míchejte. Přihoďte mrkev a promíchejte se zázvorem, dochuťte solí a přilijte čtvrt hrnku vody. Pak teplotu snižte a vařte, dokud mrkev lehce nezměkne a voda se nevstřebá, cca 4 až 5 minut. Do směsi vmíchejte po lžičce sezamového oleje a sójové omáčky, přisypte lžíci černého sezamového semínka. Salát můžete servírovat horký, vlažný nebo i studený.

Česnek patří mezi prebiotické potraviny pomáhající sytit „přátelské“ bakterie,...

Česnek

Je považován za osvědčené přírodní antibiotikum a zároveň i silné antivirotikum, které přirozeně pomáhá chránit před virovými infekcemi. Česnek obsahuje asi 200 druhů účinných látek, jež likvidují škodlivé mikroorganismy, posilují imunitu a působí protizánětlivě.

Něco na vás leze? Rozkousejte syrový stroužek nebo si uvařte česnečku. Česnek má největší sílu v syrovém stavu. A čím aromatičtější je, tím lépe. Nesnesete syrový česnek? Zdravotní užitek získáte i z vařeného, počítejte ale s tím, že zhruba po 10 minutách ztrácí 40 procent své původní síly. Proto ho přidávejte do pokrmů až těsně před dokončením.

Skořice

Skořice a badyán

Půvabné koření slouží jako přírodní surovina pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Skořice je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní.

Připravte si kuře na orientální způsob: Troubu vyhřejte na 200 °C, do mísy dejte pár plátků zázvoru, 5 stroužků česneku, po lžičce skořice a pepře, 3 kousky badyánu, lžíci tmavého cukru, 250 ml kuřecího vývaru, 60 ml rybí omáčky a 125 ml sójovky a promíchejte. Čtyři porce kuřete omyjte, osušte a dejte do pekáčku s víkem, přelijte marinádou, přiklopte a dejte minimálně na hodinu péct.

Další přírodní antivirotika

Oregano, cibule, žampion, bazalka, červená řepa, bobkový list, černý bez, tymián, vrba bílá, lékořice, echinacea, šalvěj lékařská, divizna velkokvětá, měsíček lékařský, třezalka tečkovaná, kopřiva dvoudomá, černucha setá (černý kmín). 

ilustrační snímek

Kurkuma

Žluté barvivo kurkumin funguje jako velmi silný antioxidant.

V zimě úžasně zahřeje kokosová kuřecí polévka: Lžičku kokosového oleje rozehřejte v kastrolu, nakrájejte, cibuli a opékejte 10 minut. Přilijte 200 ml kokosové vody a 200 ml kuřecího vývaru, přidejte půl lžičky mleté kurkumy a čtvrt lžičky mletého pepře a povařte. V pánvi rozpusťte lžičku kokosového oleje. Ze tří kapustových listů vykrojte stonky a tvrdý střed, natrhejte na kousky a opečte na pánvi se špetkou soli. Podélně rozpulte salát baby gem, v pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka opečte z obou stran. 100 g pečeného kuřete natrhejte na kousky. Do misek rozdělte kapustu, salát a kuře a přelijte kokosovo-kuřecím vývarem.


  • Vybrali jsme pro Vás