Před deseti lety byl kokos a především olej z něj získávaný velkým hitem. Blogerky slibovaly nevídané účinky na pleť i vlasy a radily na kokosovém oleji i smažit. Dnes už jsme dál a víme, že přeci jen není tak zdravý, jak jsme na okamžik uvěřili. Ale nezatracujte tento zajímavý ořech úplně, byla by to škoda.

Kokosový ořech je plodem kokosových palem, kterým se daří zejména v tropickém podnebí v Asii, střední a jižní Americe a Africe. Tvrdá hnědá skořápka je tvořena lýkem a ukrývá v sobě bílou dužinu. Tu tvoří až z šedesáti procent tuk. Kokosový ořech představuje dobrý zdroj vápníku, vlákniny i bílkovin a najdeme v něm řadu dalších, pro lidské tělo důležitých látek včetně železa, draslíku nebo vitaminu skupiny B. 

Mladý kokos

Dobrý, nebo špatný?

Pokud kokos používáte jen občas, nebo jste ho do svého jídelníčku zatím vůbec nezařadili, možná nevíte, jestli se přidat k jeho milovníkům, či odpůrcům. Odpověď bychom mohli odbýt pomocí klišé, které říká všeho s mírou. Ale pojďme k faktům. 

Kokosový olej

Kokosová dužina je zejména bohatým zdrojem tuků, jichž máme obecně v potravě nadbytek. Byť se může kokos zdát jako přírodní a zdravá surovina, v něm obsažený tuk se řadí hned vedle palmového oleje, másla a sádla. To proto, že v něm převažují nasycené mastné kyseliny. Je to tedy podobné, jako byste smažili na sádle. Ale kokosový olej pokrm hezky ovoní.

Kokosový olej

Kokosové máslo

Z dužiny dospělého kokosu lze vyrábět i máslo. V České republice se jeho používání zatím příliš neprosadilo. Je ale přirozeně bez laktózy, takže si ho mohou dopřát i alergici. Sklenici o 300 gramech pořídíte za zhruba dvě stě korun. 

Kokosová voda

Pokud sníte o stínu pod palmou, kde sedíte v plavkách a upíjíte vodu z čerstvě utrženého kokosu, s trochou představivosti si můžete tento zážitek dopřát i doma na zahradě. Postačí vám k tomu lahvička kokosové vody, která po speciální paskalizaci udrží svou čerstvou chuť a vydrží v lednici i několik týdnů. 

Kokosová voda se získává z mladých kokosů ještě předtím, než začnou tvořit dužinu. Právě voda z oblíbeného ořechu je zdravější variantou, jak si na kokosu pochutnat - neobsahuje v sobě tolik obávaný a nebezpečný tuk. Obsahuje hodně draslíku i enzymů, proto bývá někdy prezentována jako detoxikační nápoj. 

Kokosová dužina

K dostání je varianta ze zralého i mladého kokosu. Jakou vybrat? Dužina ze zralého kokosového ořechu po rozmrazení poslouží pro výrobu domácích dezertů, kokosové smetany nebo mléka. Dužina z kokosu mladého se po rozmrazení promění z jedné pětiny na kokosovou vodu. Vyrábět z ní můžete speciální pochutiny, přidávat ji do slaných pokrmů nebo s ní jen dozdobit cukroví. 

Kokosový cukr

Cukr bude vždycky nezdravým, ale milovaným parťákem a výživoví odborníci před ním budou varovně zvedat ukazováček a klást nám na srdce, abychom to s tím přátelstvím nepřeháněli. Cukr z kokosu obsahuje oproti bílému a třtinovému více minerálů, zinku, železa i antioxidantů. 

Vyrábí se z poupat květů palmy, které se naříznou a sbírá se z nich vytékající míza. Ta je následně ve druhém kroku pod vlivem tepla přeměněna na krystalky cukru. 

Kokosová mouka

Bezlepková a navíc chutná - takovými vlastnostmi se může pochlubit mouka z kokosu. Má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a málo kalorií. To z ní dělá ideální alternativu, pokud rádi pečete a běžné obilné mouky byste rádi omezili. Vyrábí se z vnitřku kokosového ořechu oddělením mléka od dužiny při nízké teplotě. To dá za vznik výsledné práškové mouce.