Doporučujeme

Štíhlá jako laň díky polévce. Vyzkoušejte trend „soupie“

  • 0
Víte, že vám k pěkné postavě může pomoct zdánlivě obyčejná polévka? Nabízíme vám tři recepty, díky kterým určitě shodíte nějaké to kilo.

Během zimy si horké polévky vychutnáme rozhodně víc než v parném létě. Navíc nám dodají tolik potřebnou energii, aniž by přitom zatěžovaly organismus. Nabízejí ještě jeden bonus. Pomáhají nám, lžíci po lžíci, přiblížit se vysněné postavě, a to hlavně díky svým zeleným ingrediencím.

Zásadní je správná příprava. Polévky v sobě kombinují to nejlepší ze zelených smoothie a teplých obědových polévek na zahřátí. Výsledku se ve světě říká „soupie“. Název vznikl spojením částí anglických slov soup (polévka) a smoothie. Do těchhle hustých zeleninových krémů se zpracovávají čerstvé suroviny.

Je to nejenom kulinární zážitek, ale získáme také spoustu důležitých vitálních látek, které nám dodají mimořádnou dávku energie. Rychle zjistíme, že se cítíme svěží a jsme akčnější. A jen tak, jakoby mimochodem, se přitom začnou rozpouštět i tukové polštářky na břiše a bocích.

Hubnutí přes noc

Tajemství spočívá ve využití zeštíhlujících vlastností zelených druhů zeleniny. Základní suroviny pro horké „soupies“ obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek, proto mají velmi pozitivní vliv na postavu. Například hrášek dobře odbourává tuky, brokolice zpevňuje břišní partie a řeřicha zase pojivové tkáně. S nimi se kombinují další ingredience, které nás zdravě zasytí, takže nám nebude nic chybět.

Abyste se zbavila tuku na těch správných místech, stačí, když nahradíte některé hlavní jídlo jednou polévkou podle našich receptů. Svůj účinek však „soupies“ nejvíc rozvinou večer, protože se optimálně stimuluje spalování tuků během noci. Potřebujete shodit co nejdříve? Pak si dopřejte tyhle polévky dvakrát denně.

Tajemství zeleninových krémů

Spojují v sobě to nejlepší ze smoothie a polévky. Naše vitaminové hity si zaručeně zamilujete.

  • Šetrná příprava
    Zelenina se sice tepelně upravuje, ale ne tak dlouho jako u jiných polévek. Zůstane v ní proto zachováno víc vitaminů.
  • Více chuti a vůně
    Při mixování se ke zředění používá místo vody, jak je tomu u smoothie, zeleninový vývar. Tím polévka získá báječně kořeněné aroma. Samozřejmě nejlepší je použít domácí vývar z nakrájené zeleniny.
  • Krémová konzistence
    Stejně jako u smoothie se zelenina po uvaření jemně rozmixuje. Proto je dokonale krémová a přidávání smetany a podobných přísad je zcela zbytečné. A protože zelenina vařením změkla, nepotřebujete extra výkonný mixér. Postačí obyčejný tyčový.
  • Další vitální látky
    Po rozmixování se do polévky přimíchá další porce listové zeleniny nebo bylinek, případně se jimi ozdobí. Takže se obohatí o další vitaminy, které se částečně ztratily při tepelném zpracování.
  • Energie navíc
    Na povrch polévky dejte ještě před podáváním semínka, oříšky, jogurt, za studena lisovaný olej nebo čerstvou zeleninu. Polévce to dodá nejen na křupavosti, ale doplní ji to o další živiny.
ilustrační snímek

Hrášek spaluje tuky

Zelené kuličky dodávají organismu cenné vitaminy, bílkoviny a minerální látky, jako je železo a zinek. Díky komplexním sacharidům stoupá hladina cukru v krvi jen pozvolna. Návaly nezvladatelného hladu se tak stanou minulostí. Bílkoviny pak podporují tvorbu svalové hmoty a stimulují především v noci spalování tuků.

Hrášková polévka s rukolou

Na 1 porci omyjte a osušte 1/4 svazku rukoly. Nasekejte nahrubo 1 cibuli a 1 stroužek česneku a nechte zesklovatět na 1 lžičce oleje. Přilijte 200 ml zeleninového vývaru. Přiveďte k varu, vmíchejte 50 g zeleného hrášku a čtvrtinu rukoly. Pod pokličkou povařte 10–15 minut. Odkrojte kůrku z 1 plátku toustového chleba, střídku nakrájejte na kostičky a nasucho bez tuku opečte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence, dochuťte solí a pepřem. Přelijte do misky, přidejte 1 lžíci jogurtu a posypejte zbylou rukolou a krutonky. Nakonec přidejte drcený pepř a 1 lžičku lněného oleje.

Asi 210 kcal

Řeřicha

Řeřicha napíná pojivové tkáně

Bylince dodává její nakyslou, až lehce ostrou chuť hořčičná silice glukonasturtin. Obsažené hořčiny mají osvěžující, až trochu drsné aroma, povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv a stimulují činnost jater, což se pozitivně promítá do odbourávání tuků. Na postavu pozitivně působí i dehydratační a detoxikační účinek řeřichy, díky tomu člověk vypadá štíhlejší, protože se napnou pojivové tkáně.

Řeřichová polévka

Na 1 porci otrhejte lístky z 1/4 svazku řeřichy a 1/4 svazku petržele. Nakrájejte na kostičky 1 cibuli a 50 g brambor a orestujte na 1 lžičce oleje. Přilijte 200 ml zeleninového vývaru a povařte 5 minut. Přidejte petržel a řeřichu, trochu řeřichy odložte stranou na ozdobení. Povařte dalších 5 minut, poté rozmixujte najemno a dochuťte solí a pepřem. V hmoždíři rozdrťte 1/4 lžičky celého kmínu a vmíchejte do 50 g jogurtu. Polévku dozdobte řeřichou, jogurtem a 1 lžící řepkového oleje.

Asi 290 kcal

Brokolice

Brokolice působí na břicho

Americké výzkumy prokázaly, že vysoký podíl vlákniny v brokolici aktivně napomáhá odbourávání tukových zásob v oblasti břicha. Vláknina na sebe totiž poutá v žaludku a ve střevech vodu. V důsledku toho se nejen rychleji dostaví pocit sytosti, ale vydrží také déle. Automaticky tak jíte menší porce. Tahle zelená zelenina má i další plus – obsažené sirné látky a betakaroteny zneškodňují volné radikály, čímž chrání buňky a podporují imunitní systém.

Brokolicová polévka s čočkou

Na 1 porci nakrájejte na malé kousky 150 g brokolice. Oloupejte 50 g pastináku a 1 cibuli, nakrájejte na kostičky a orestujte na 1 lžičce oleje. Poté přilijte 250 ml zeleninového vývaru a povařte asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte brokolici. Ve vodě povařte 15–20 minut 40 g čočky beluga. Nasekejte po 1 snítce petržele a máty. Nakrájejte na malé kousky dužinu z 1/4 avokáda. Polévku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem. Čočku slijte. Při servírování ozdobte polévku bylinkami, čočkou, avokádem a 50 g jogurtu.

Asi 270 kcal


  • Vybrali jsme pro Vás