Batáty
Batáty neboli sladké brambory. Určitě už jste o nich slyšela a možná je i viděla. Měla jste šanci je ochutnat? Že ne? Tak honem na trh nebo do obchodu a koupit batáty. I kdybyste si z nich udělala jen „obyčejnou“ batátovou kaši, vaše chuťové buňky si budou lebedit. Batáty jsou totiž opravdu lehce nasládlé, takže v kombinace se slaným tvoří zajímavé chuťové variace. Třeba takové batátové hranolky, mňam! Ale zpět k tomu, proč byste měla sladké brambory zařadit do svého jídelníčku.
Batáty obsahují množství vitaminů (A, B a C) a antioxidantů, dále pak vápník, hořčík, železo, zinek, mangan či fosfor. Jak naznačuje už jejich oranžová barva, obsahují též betakaroten, který je dobrý pro náš zrak. Díky obsahu vlákniny umí batáty podpořit také správné trávení a tím přispět k tomu, abyste se cítily a vypadaly lépe! Další skvělá zpráva? Batáty, stejně jako brambory, obsahují sacharidy, ale na rozdíl právě od klasických brambor mají nižší glykemický index a po jejich konzumaci se vám nezvýší cukr v krvi. To ocení nejen diabetici, ale všichni, kteří se nechtějí nechat hodinu po obědě honit „vlčím hladem“.
Co říct na závěr? Snad jen to, že batáty přispívají k posílení imunity, což se teď v zimě vždycky hodí, jsou zdrojem energie a díky obsahu vitaminu B pomáhají v boji se stresem a nespavostí. Tak co, vyměníte brambory za sladké brambory?