Doporučujeme

Mandlová granola s medem a skořicí

Mandlová granola s medem a skořicí | foto: Kulinární studio MAFRA

Připravte si domácí müsli. Stojí pár korun a je zdravější než kupované

  • 0
Jako snídaně je müsli s jogurtem či mlékem ideální. Ale ne všechny cereálie, které si koupíte v obchodě jsou zdraví prospěšné. Bývají totiž plné cukrů, konzervantů a také škodlivých ztužených tuků. Zkuste si podle naši dvou receptů vyrobit domácí, které vás vyjde levněji a ještě si pochutnáte.

Mandlová granola s medem a skořicí

1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
250 g medu
50 kokosového oleje
3 lžičky mleté skořice
200 g mandlových lupínků
150 g slunečnicových semínek
120 g zlatých lněných semínek
80 g pufované rýže

1. Troubu zahřejeme na 180 °C. Vanilkový extrakt nebo pastu, med a kokosový tuk rozpustíme. Sundáme z ohně a vmícháme skořici.

2. Polovinu mandlových lupínků, slunečnicových a lněných semínek nahrubo rozmixujeme. Pak smícháme se zbylým množstvím. Přidáme pufovanou rýži a rozpuštěný tuk s medem a skořicí.

3. Směs nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10 minut dozlatova. Během chladnutí občas promícháme. 

4. Servírujeme s mandlovým mlékem, ovocem a mátou.

Oříškové müsli se sušeným ovocem

Oříškové müsli se sušeným ovocem

400 g ovesných vloček
50 g lískových oříšků
50 g mandlových lupínků
50 ml olivového oleje
50 ml javorového sirupu
70 g pistácií
60 g rozinek
60 g kandovaných třešní
60 g sušených meruněk
60 g brusinek

1. Ovesné vločky smícháme s lískovými oříšky a mandlovými lupínky. Zalijeme je olejem a javorovým sirupem. Dobře promícháme.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a připravenou směs na něj rozložíme.

3. Vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a zapékáme asi 30 minut. Pak promícháme a přidáme pistácie, rozinky, třešně, nakrájené meruňky a brusinky. Dopékáme dalších 5 minut.

4. Hotovu směs necháme vychladnout. Pak ji rozdělíme do sklenic, přidáme jogurt a zalijeme javorovým sirupem.


  • Vybrali jsme pro Vás