Stévie
Jedinečnost „sladké trávy“, rostliny původem z Jižní Ameriky, je v tom, že je až 300x sladší než běžný bílý cukr používaný v domácnostech.
Oslaďte si život bez cukru: medem či sirupy z javoru, agáve a kokosu |
Jak ji používat? Stévie je k dostání například ve formě prášku, sirupu nebo listů. Jeden list osladí jeden šálek čaje.
Proč je dobrá? Už nepatrné množství stačí na velkou sladkost. Jenom na pečení se stévie nehodí, protože má moc malý objem.
Agávový sirup
Sirup se získává ze šťávy z rostliny agáve z čeledi chřestovitých, která roste například v Mexiku.
Jak ho používat? Výborně osladí nápoje, müsli i koláče.
Proč je dobrý? Agávový sirup je o něco sladší než běžný cukr, má ale méně kalorií a sacharidů. Díky tomu se zvyšuje hladina cukru v krvi pomaleji.
Javorový sirup
Je to zahuštěná šťáva (míza) z kanadských javorů.
Jak ho používat? Velmi dobře chutná v müsli a jogurtu, jeho chuť se uplatní na vaflích nebo palačinkách. Podle kvality má různé aroma, od jemně nasládlého až po silně kořeněné.
Proč je dobrý? Javorový sirup má výrazně méně kalorií než běžný cukr a obsahuje také vitaminy, antioxidanty a minerální látky.
Med
Je to výsledek práce pilných včel, které musí nasbírat na kilo medu 3 kila nektaru. Není proto vhodný pro vegany.
Jak ho používat? Používá se na oslazení čaje a při pečení.
Proč je dobrý? Med má sice skoro tolik kalorií jako průmyslově zpracovaný cukr, na rozdíl od něj ale obsahuje antioxidanty a důležité živiny, jako jsou vitaminy, hořčík a železo.
Cukr z kokosových květů
Vyrábí se z nektaru květů kokosových palem a má karamelovou příchuť i zabarvení.
Jak ho používat? V poměru 1:1 nahradí bílý cukr. Výborně chutná v dezertech, při pečení ale hrudkovatí.
Proč je dobrý? Není to sice žádná kaloricky lehká váha, obsahuje ale vitaminy a má zajímavou chuť.
Čekankový sirup
Vyrábí se z čekankového kořene a připomíná med, má ale jen 161 kcal na 100 g, tedy asi 4× méně než med. Navíc obsahuje i prospěšnou vlákninu.
Jak ho používat? Přírodní sladidlo se hodí i pro cukrovkáře. Můžete ho použít do čaje, do kávy, dezertů, jogurtů i do těst na moučníky a bábovky, 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci medu (cukru).