Hendikepovaní se ve Vrchlabí starají o zeleninu v terapeutické biozahradě

  9:20
Takzvaná terapeutická biozahrada v centru Vrchlabí slouží lidem se zdravotním a mentálním postižením. Na terapie pod otevřeným nebem sem docházejí několikrát týdně.

Na první pohled vypadá jako každá jiná zahrada. V oploceném areálu kousek od vrchlabského autobusového nádraží a nákupního centra je několik vyvýšených záhonů s mrkví, jahodami a bylinkami, skleník, jezírko s lekníny, vrbový altán a pár laviček.

Jedinou stavbou je zděný domek s terasou, za ním je kompost a nádrže na dešťovou vodu. Nepěstuje se tu však pouze zelenina, ale také dobré vztahy a pomoc. Na terapie pod otevřeným nebem sem několikrát týdně docházejí lidé se zdravotním a mentálním postižením.

Pár minut po desáté přichází v doprovodu sociálních pracovnic šest klientů služby sociální rehabilitace Spirála, kterou provozuje vrchlabská Diakonie ČCE – středisko Světlo. Mají montérky a pracovní oblečení. Právě začíná dvouhodinová skupinová terapie. V altánu si berou konve a jdou zalévat záhony.

Kontakt s přírodou

Fyzická práce a samotný pobyt na zahradě má pro ně několik pozitivních efektů. „Je to komplex činností. Klienti tu relaxují a mohou si zacvičit nebo si povídáme o květinách. Jde o kontakt s přírodou, aby se v jejím obklopení cítili dobře a přišli na jiné myšlenky. Práce na zahradě jim také pomáhá zlepšit jemnou motoriku,“ říká vedoucí sociální rehabilitace Barbora Hancová.

Veškeré plody snesou označení bio, nepoužívají žádné chemické prostředky ani průmyslová hnojiva. V záhonech rostou bylinky, řepa, kedlubny, mrkev, brambory nebo dýně. Ve skleníku se daří rajčatům a okurkám.

„Tady jsme sázeli rukolu, ředkvičku a salát,“ ukazuje Jaroslav při terapii. Hendikepovaní zahrádkáři sázejí, zalévají, okopávají záhony. Co sklidí, zpracují v nedaleké tréninkové kuchyni.

Také stříhají keře, sečou trávu nebo vypalují dřevěné uhlí, které udržuje zahradní jezírko čisté. Do Chelčického ulice docházejí celoročně, tedy i v zimě. „Pozorujeme přírodu, která se mění každým dnem. Práce je důležitou složkou terapie, ale ne jedinou,“ připomíná Hancová.

Mezi klienty jsou lidé s mentální retardací, kombinovaným postižením nebo po úrazech. Dochází sem například také hluchoslepá žena. Dvakrát týdně na zahradu zamíří 20 klientů, někteří se sociálními pracovníky chodí i mimo skupinové terapie.

Altán je šatnou i pódiem

Původně neutěšené zákoutí na rohu ulic Chelčického a Českých bratří se proměňovalo před třemi lety. Do té doby byl zarostlý plácek prázdný. Diakonie si pozemek pronajala od Farního sboru Českobratrské církve evangelické, aby zbudovala terapeutickou zahradu. Objevily se záhony, skleník a mobiliář.

„Záměrně jsme nechali udělat vyvýšené záhony, aby v nich mohli pěstovat i lidé na invalidním vozíku,“ říká projektová manažerka Diakonie Daniela Rejzková. Zděný altán je skladem nářadí i šatnou, krytá terasa slouží jako pódium a pergola.

Uživatelé zahrady byli u jejího vzniku od úplného začátku. Ve spolupráci s architektkou se zapojili do vytváření návrhu a sami si řekli, jaké prvky chtějí. Zahrada je místem, kde se střetávají světy zdravých a hendikepovaných. Od dubna do října je přístupná veřejnosti. Lidé mohou pomáhat s pěstováním nebo jen relaxovat.

„Podobných zahrad v České republice není mnoho. Naše je ojedinělá tím, že je otevřená veřejnosti. To byl také jeden z důvodů, proč vznikla,“ vysvětluje Rejzková.

Třetinu rozlohy areálu zabírá dětské hřiště, jehož stavbu před lety iniciovalo občanské sdružení Tamar. Místo si proto oblíbily také rodiny. Přestože se zahrada přes den nezamyká, problémy jsou spíš ojedinělé.

„Občas se stane, že zmizí nějaká zelenina, ale vyloženě s vandaly jsme se zatím nesetkali,“ říká projektová manažerka. Na jaře se tu koná symbolické odemykání zahrady a benefiční festival, který je společným projektem Diakonie, církve a sdružení Tamar.

„Na zahradě chceme po celý rok pěstovat nejen ovoce, zeleninu a květiny, ale i vztahy, komunitu a pomoc,“ poznamenává farář farář ČCE Michael Pfann. Na červnovém festivalu vystoupila mimo jiné slovenská zpěvačka Katarzia. Navštívilo ho 200 diváků a organizátorům se podařilo vybrat na 30 tisíc korun. Výtěžek je použit na další rozvoj zahrady.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...