Hosté slyší na kuchařské hvězdy i cimbálovku, říká ředitel hotelu v Peci

  7:52
Po pandemii vzali Češi hory útokem, avšak nynější letní sezona pro řadu provozovatelů končí rozčarováním. Podle Martina Vengláře, ředitele Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, je třeba nabízet něco navíc: „Aby lidé přijeli, v našem oboru už nestačí otevřít dveře hezkého hotelu a nabídnout dobré jídlo.“
Martin Venglář, ředitel krkonošského Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod...

Martin Venglář, ředitel krkonošského Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou | foto: Archiv M. Vengláře

Jaká je návštěva Svatého Vavřince ve srovnání s loňskem a silnými „postcovidovými“ sezonami?
V letní sezoně po covidu byla průměrná obsazenost aparthotelu 97 procent. Vzhledem k okolnostem šlo o specifickou sezonu a patrně se ji už nepodaří zopakovat. Letos v létě je průměrná obsazenost 84 procent, zaznamenali jsme meziroční nárůst o tři procenta. Vzhledem k obecnému trendu na horách, který je spíš úpadkový, jde o extrémně dobrý výsledek.

Čím si to vysvětlujete?
Vnímáme, že více než hotely pociťují na horách úbytek hostů především restaurace. Dokázali jsme tomuto trendu vzdorovat zejména vyšší aktivitou. Pořádáme akce, jako je Vavřincovo Gastro léto, kdy se během léta ve venkovní otevřené kuchyni vystřídalo osm kuchařských hvězd a špičkových šéfkuchařů. Konaly se u nás vinné degustace, akce s drinky na míru, hrála tu cimbálovka. Přicházeli jsme s různými speciálními pobytovými akcemi a pružně pracovali i s cenou. To, že host přijde, už zkrátka není samozřejmost. Nestačí mít krásnou restauraci nebo špičkový hotel. Je potřeba udělat něco navíc. Celý tým Vavřince i restaurace si to neskutečně oddřel, ale nese to ovoce.

Nakolik se změnilo chování a návyky hostů?
Musím říct, že za sebou máme období, ve kterém se víkendové pobyty prodávaly nejčastěji ve čtvrtek odpoledne. Pro provoz hotelu, plánování a zásobování to bylo velmi stresující období. Tento trend se naštěstí mění a čas mezi rezervací a příjezdem se znovu nepatrně prodlužuje. Už nyní máme řadu dotazů a rezervací na Silvestra a Vánoce, což loni běžné nebylo.

Martin Venglář (32)

Narodil se v Praze, vystudoval ekonomiku a řízení v cestovním ruchu na Vysoké škole obchodní. Začínal jako pečovatel v domově důchodců, pak odjel do Londýna, kde v hotelu London Hilton on Park Lane pracoval rok jako uklízeč. Po návratu do Prahy působil 12 let v hotelech Art Deco Imperial a Cosmopolitan Prague, a to od portýra až po vedoucí funkce. Po úspěšném angažmá v Praze vyhrál výběrové řízení na provozního ředitele hotelu Tulia Unique Beach Resort na africkém ostrově Zanzibar. Už čtyři roky působí jako ředitel Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou.

Změnil se u vás nějak provoz restaurace?
Obrovskou výhodou Svatého Vavřince jsou apartmány, ze kterých se aparthotel skládá. Běžně máme rezervaci na čtyři noci. Na hotelovou snídani si hosté zajdou jednou, a stejně tak na večeři. A když už si snídani nebo večeři zaplatí, chtějí, aby byla opravdu skvělá. Zbytek času si vaří v apartmánu. Je to vidět i na tom, že se nám prodloužila průměrná doba úklidu pokoje a nepatrně se úklid zdražil. Lidé plně vybavenou kuchyň apartmánu používají častěji než dříve.

A jak je to s kratšími pobyty?
Zkracování pobytů bylo trendem minulého roku, alespoň ve Svatém Vavřinci. Letos se doba znovu nepatrně prodlužuje. Stejně jako obsazenost v létě, ani tohle samozřejmě není samo sebou. Prodlužování pobytů se snažíme podporovat nejrůznějšími akcemi, jako je 4 + 2 nebo 3 + 1. S kampaněmi začínáme už na jaře.

Proměnila se v poslední době struktura hostů?
Cizinců je méně, hlavně ubylo Němců a Poláků. Co se týče složení klientů, párů a rodin s dětmi, tam jsme změnu nezaznamenali. Ale klienti jsou na peníze opatrní, což pro nás znamená, že jsou náročnější. Za své peníze chtějí získat maximum. Na druhou stranu to vítám. Věřím, že se touhle dobou neprošetříme, takže lidi budou chtít utratit peníze za špičkové věci a za ostatní si to odpustí.

Společnými silami luxusních projektů na českých horách se nám daří stahovat klienty zpátky z Alp.

Martin Venglář

Pociťujete vyšší konkurenci horských resortů v širším okolí? Mám na mysli polská střediska nebo Dolní Moravu, která se velmi dynamicky rozvíjí.
Konkurenci polských horských středisek pociťujeme jen okrajově, Dolní Morava je zajímavý projekt. Myslím, že vyšší konkurence má vliv na Krkonoše obecně, na Vavřinec v tuto chvíli ne. Naopak. Společnými silami luxusních projektů na českých horách se nám daří stahovat klienty zpátky z Alp. Najednou klient vidí, že i na českých horách jsou špičkové služby. Že nejde jen o smažák s kroketami, ale že i tady je špičková gastronomie, designové projekty a podobně. Samozřejmě nikdy nebudeme mít tak vysoké kopce, jako jsou v Alpách, ale třeba pro rodiny s dětmi jsou nyní české hory rozhodně skvělou destinací. Díky novým dálnicím jste v Krkonoších rychleji, lepší se infrastruktura ve střediscích, zajímavější a kvalitnější je nabídka služeb a atrakcí. Myslím si, že obecně nám větší konkurence může pomoct.

Jak se snažíte motivovat hosty v době, kdy mají hlouběji do peněženek? Vždyť tomuto létu navíc předcházelo strašení, hovořilo se o tom, že lidé kvůli zdražování na hory nepřijedou. Vnímali jste to a šli jste do letní sezony s obavou?
Jít do něčeho s obavou se celkově příčí celému mému byznysovém nastavení. Stín pochybností jsem měl, ale spíš než jako obavu bych to označil za hnací motor. Mým cílem bylo „nafouknout“ letní sezonu ve Svatém Vavřinci o zajímavé věci, služby a aktivity. Před létem jsme čtyřnásobně zvětšili teenagerovskou hernu, kde jsou nově další herní konzole, air hockey, šipky a dětské kino. Menší děti mají samostatnou hernu. Na léto tu měli hosté hotelu i restaurace zajištěno bezplatné hlídání. Jednu z nových konferenčních místností jsme koncipovali variabilně tak, aby mimo firemní akce sloužila jako lounge pro dospělé s křesílky, virtuální realitou a jukeboxem. Takže já strašení, kterého jsme před létem byli svědky, bral jako výzvu. Pokud klienti přistupují a budou přistupovat k výběru dovolené opatrněji, musíme mít tak skvělý produkt, že přijedou i přes to, co se děje.

6. října 2019

Jak se projevují doprovodné programy jako Vavřincovo Gastro léto?
Druhý rok po sobě jsme zaznamenali absolutně nevídaný úspěch. Přineslo to stovky pobytových rezervací, máme jen pozitivní reakce. I proto jsme se rozhodli, že zajímavými událostmi naplníme také podzimní víkendy. Mělo by jít o stand-up komiky, motivační řečníky, seminář o historii tetování s Lukášem Poláčkem nebo o víkend s Wimem Hofem, který povede certifikovaný lektor.

Jsou právě kreativní marketingová řešení tím, co může dnes rozhodovat o úspěchu a neúspěchu?
Neřekl bych, že se ta problematika jmenuje kreativní marketing. V našem oboru bych hovořil o kreativním přístupu k produktu. Tedy to, o čem jsme mluvil. Je důležité umět produkt senzačně prodat, mít zajímavý marketing a fúze se zajímavými osobnostmi. Obyčejná reklama už dávno nestačí. Provoz nesmí upadnout do rutiny. Lidé musí zůstat dost kreativní na to, aby „markeťáci“ měli karty, se kterými můžou hrát. A jsme v kruhu toho, co říkám dokola. V hotelu se stále musí dít zajímavé věci a s nimi pak marketing musí pracovat. Ideálním příkladem toho je Vavřincovo Gastro léto.

10. srpna 2023

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...