Hradecký kraj podpoří kroužky školáků, mladší děti zatím nedostanou nic

  16:37
Královéhradecký kraj plánuje podporu rodin s dětmi. Peníze pošle jako dar přímo organizátorům kroužků, počítá však jen s příspěvky pro děti od 6 do 18 let. O dotaci teprve rozhodnou zastupitelé.

Sokolovna v Hronově byla vystavěna v letech 1934 až 1935 podle návrhu profesora průmyslové školy architekta Františka Průši. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Tělocvičná jednota Sokol na hradeckém Pražském Předměstí čítá na 700 členů. Polovina jsou děti do 18 let, které ve volném čase místo hraní her nebo sledování videí na internetu sportují v tělocvičně zastrčené v boční ulici jen pár minut chůze od hlavního nádraží.

Stejně jako rodiny nebo firmy, i sokolové přemýšlejí, jak poplatí zvýšené náklady na energie. Jen cena elektřiny jim letos stoupla na dvojnásobek a plánovaný rozpočet na energie spolek překročil už začátkem září.

„A to jsou před námi měsíce s nejvyšší spotřebou. Od října do prosince se v tělocvičně svítí nejvíce. V minulých letech jsme ročně dali za elektřinu 90 až 100 tisíc korun. Letos by to mohl být i dvojnásobek,“ míní starosta sokolské jednoty Ladislav Heřman.

A to do úvah ještě nezapočítal náklady na teplo, které do tělocvičny proudí z opatovické elektrárny. Hradečané mají ještě v živé paměti, jak jim teplárny před pár lety zpětně zvýšily účty. To samé lze očekávat i letos.

„Náklady na teplo můžeme jen odhadovat. Šetříme, kde se dá. Hlídáme si svícení a snížíme teplotu v tělocvičně,“ podotýká starosta.

Členské příspěvky přitom Sokol vybírá na kalendářní rok, takže zvýšit je může až od ledna. Zato platby za jednotlivé kurzy šly mírně nahoru už v září. „Letos to ještě nějak zvládneme, ale problém očekávám hlavně v příštím roce,“ doplňuje.

Kraj zřejmě otevře dotační program

Aby podobné spolky jako hradecký Sokol nemusely omezit provoz nebo výrazně zdražit příspěvky, což by pro některé rodiny znamenalo vzdát se kroužků či sportu, chce jim pomoci Královéhradecký kraj. V listopadu má otevřít dotační výzvu, v níž by spolky mohly získat 200 korun za každého člena nebo účastníka kurzů.

„Jsme přesvědčeni, že jestli je pro někoho situace složitá, jsou to rodiny s dětmi. Nemyslíme, že jsme schopni je úplně zachránit, ale jen pro tento rok jsme vyčlenili 10 milionů korun na podporu volnočasových a sportovních aktivit a v příštím roce v tom chceme pokračovat,“ vysvětluje hradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

Když před třemi měsíci s podobným nápadem přišel jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a ohlásil podporu pro děti i seniory z nízkopříjmových skupin, politici z ostatních krajů jen krčili rameny a upozorňovali, že sociální podpora by měla být úkolem státu. Po měsících váhání však i v Hradci otočili.

„Současná energetická a inflační krize nejvíce dopadne na rodiny s více dětmi. Každý bude muset šetřit a první oblast, kde to šetření nastane, bude volný čas,“ míní náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová (Východočeši).

Aby byla cesta peněz k lidem co nejsnazší, měly by peníze plynout z kraje přímo k organizátorům volnočasových činností. O příspěvek by si tak prostřednictvím krajského dotačního portálu měly žádat přímo spolky.

Parametry musí ještě schválit zastupitelstvo, ale kraj předpokládá, že příjem žádostí otevře od 15. listopadu do 30. prosince.

„Podpoříme je formou daru, takže na rozdíl od dotace nebudou muset podrobně vykazovat, na co byla ta částka použita. Počítáme s tím, že by mohlo přijít asi 400 žádostí. Vycházeli jsme z počtu žadatelů v programech na sport a volný čas. Předpokládáme, že se to bude týkat asi 50 tisíc dětí. Jsme však připraveni, pokud bude zájem vyšší, alokaci upravit,“ říká radní pro regionální rozvoj, granty a dotace Adam Valenta (Piráti). V příštím roce by se mohl příspěvek zopakovat.

Podpora jen pro děti od šesti let

Krajský plán však má výraznou kaňku. Počítá totiž jen s podporou dětí od 6 do 18 let. Aktivity pro mladší děti peníze nezískají. Ze hry tak budou třeba kroužky pořádané mateřskými centry, ale i sport pro předškoláky.

„Z 350 našich dětí je víc než čtvrtina předškolního věku. Máme tu cvičení rodičů s dětmi, kde je asi 40 dvojic, a pak asi 50 předškoláků. Kdyby to byly dvě stovky, tak je to skoro 20 tisíc,“ vypočítává Ladislav Heřman, o kolik sokolové z Pražského Předměstí kvůli limitu přijdou.

Kraj přitom nemá žádné vysvětlení, proč podporu omezil nástupem do školy. „Nemáme ambici a schopnost pomoci všemu a všem,“ reaguje hejtman.

„Nerozumím tomu, jaký rozdíl je mezi šestiletým a pětiletým dítětem. Náklady těch rodin jsou přeci stejné,“ diví se omezením bývalý hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

„Pokud bude extrémní poptávka i v tomto směru, tak to třeba budeme řešit,“ mírní napětí Valenta.

S nerovnou výší podpory se budou muset vypořádat také volnočasová střediska, která organizují větší množství kroužků, kde jedno dítě navštěvuje více než jednu aktivitu. Ta totiž dostanou na každé jméno jen jeden příspěvek. Typicky jde třeba o domovy dětí a mládeže na malých městech, kde jsou kroužky soustředěné pod jednu střechu. Oproti tomu na dítě navštěvující tři kroužky u tří poskytovatelů budou moci spolky žádat hned třikrát.

  • Nejčtenější

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Advantage Consulting, s.r.o.
OPERÁTOR - CNC BRUSKA (30-45.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 45 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...