Z výšky už se aréna v Hradci rýsuje, stavbaři betonují základy tribun

  • 2
Všesportovní stadion v Hradci Králové vypadá ze země zatím jako měsíční krajina s fůrami hlíny, ale snímky z dronu už zachycují obrysy budoucích tribun. Stavba bude hotova do konce dubna 2023.

V sousedství staveniště se rozkládá dosavadní tréninkové hřiště s umělou trávou. Z původního areálu zbývá  ještě letitá východní tribuna, o jejíž případné demolici rozhodnou až zastupitelé.

Stavbaři už vztyčili na budoucí hrací ploše tři ze čtyř věžových jeřábů, které pomohou budovat hlavní nosnou konstrukci stadionu.

„Výstavba bude mít dva hlavní směry – jeden se zaměří na technologicky složitější západní tribunu a druhý bude řešit objemově větší věnec tribun. Postupně, jak budou dokončovány jednotlivé nosné konstrukce stadionu, budou zahajovány práce na vnitřních instalacích,“ řekl Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti Strabag.

Na okrajích staveniště leží ikonické osvětlovací stožáry o hmotnosti 45 tun a výšce 55 metrů, které teprve čekají na renovaci. Jejich zachování bylo jednou z podmínek architekta Tomáše Vymetálka.

14. září 2021

V únoru se Hradci Králové podařilo konečně získat povolení změny stavby před dokončením, a tak se dodavatelské firmy mohly pustit do díla.

Ne úplně jistá je cena, která činí 568 milionů korun bez DPH. Stavební firma Strabag  již připustila, že o konečné ceně ještě může s městem jednat. Důvodem je růst cen za materiály a energie.

„Tuto skutečnost u projektů, které se naceňovaly už na začátku loňského roku, nebylo možné žádným způsobem odhadovat a předpokládat. Proto se domníváme, že je celkem legitimní vést s investory jednání o cenových otázkách u projektů, kterých se to týká. Ceny jsou skutečně úplně jinde než před rokem. Metoda design and build nám umožňuje hledat například technologická řešení tak, aby nebyla ohrožena ani kvalita, ani životnost stavby. Současně však nemůžeme úplně vyloučit, že budeme s investorem na toto téma (zdražení stavby - pozn. red.) také jednat,“ řekla v únoru mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Hradec dosud marně usiluje o dotaci, takže patrně bude platit celou částku ze svého.

,