Film Černobyl na kolečkách jde do kin, tvůrci podpoří zkoušenou Ukrajinu

  • 1
Do kin míří dokument Černobyl na kolečkách, jehož ústřední postavou je vozíčkář Jan Dušek ze Dvora Králové. V sobotu bude film k vidění v předpremiéře ve dvorském kině, premiéra se odehraje v Praze 26. dubna, tedy v den výročí výbuchu v jaderné elektrárně. Tvůrci věnují část výtěžku ze vstupného Ukrajině.

Filmaři s režisérkou Evou Toulovou před půl rokem natáčeli v místě jedné z největších katastrof v lidských dějinách – v černobylské zóně. Teď se na Ukrajině odehrává další. Práce na dokumentu proto po masivní ruské agresi dostaly jiný rozměr.

„Vybírat záběry dřívějšího krásného Kyjeva a přitom sledovat zpravodajství z těch samých míst, kde teď zuří válka, byla jednou z nejtěžších pracovních věcí vůbec. Na naší expedici jsme se seznámili se spoustou lidí a teď sleduji jejich příspěvky s voláním o pomoc,“ uvedla Eva Toulová.

Tvůrci se proto rozhodli, že polovinu výtěžku ze vstupného pošlou na charitu. Z toho polovina půjde do Domova sv. Josefa ve Dvoře Králové, který je jediným lůžkovým zařízením pro pacienty s roztroušenou sklerózou u nás. Tam žije i Jan Dušek. Druhá polovina půjde na humanitární pomoc na Ukrajině.

„O hrůzách války jsem slyšel jenom z vyprávění babičky a tety a nikdy by mě nenapadlo, že zvěrstva, která se dějí na Ukrajině, budu muset sledovat každý den ve zprávách. Jsme v kontaktu s lidmi, kteří nás na Ukrajině podpořili, a doufáme, že se s nimi ještě někdy budeme moci setkat,“ uvedl organizátor a producent snímku Petr Hirsch. 

Dokument Černobyl na kolečkách

Snímek bude mít předpremiéru 23. dubna v 19:00 v kině Svět ve Dvoře Králové, kde se objeví i část tvůrců. Slavnostní premiéra se koná 26. dubna v Praze v Biu Oko v 0:23, přesně v čas, kdy 4. jaderný blok explodoval. Program poběží už večer v pondělí 25. dubna.

Režisérkou dokumentu je Eva Toulová, kameramanem a střihačem je Tomáš Lénárd. Průvodní slovo k dokumentu namluvil herec Jan Šťastný. Jan Kalát představí při projekcích knihu mapující průběh výpravy na Ukrajinu.

Černobyl na kolečkách je volným pokračováním dokumentu Camino na kolečkách z roku 2017.

Tehdy Jan Dušek na invalidním vozíku absolvoval s filmovým štábem více než 600 kilometrů dlouhou pouť po Svatojakubské cestě ke katedrále ve španělském Santiagu de Compostela.

Tenkrát chtěl ukázat, že život na vozíku nekončí, ale do černobylské zóny se vydal, aby poděkoval hasičům a likvidátorům jaderné havárie za to, že je naživu.

„Tisíce lidí tam položilo život, aby miliony lidí v Evropě i Asii mohly žít. A já jsem jeden z nich,“ řekl Jan Dušek.

Kromě Černobylu štáb natáčel v Kyjevě a vydal se také na nejvyšší ukrajinskou horu Hoverlu. Kvůli covidové pandemii filmaři museli cestu do Kyjeva o několik měsíců odložit.