Policie v Krkonoších řeší herní krajinu u Portášek, dotace je zmražená

  9:05
MF DNES zmapovala události kolem údajného pokusu o dotační podvod, kvůli kterému policie trestně stíhá vedení radnice v Peci pod Sněžkou i bývalého ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jana Hřebačku. Kauza souvisí se stavbou herní krajiny ve Velké Úpě.
Tvůrci herní krajiny Pecka převedli třícentimetrového šnečka vřetenovku...

Tvůrci herní krajiny Pecka převedli třícentimetrového šnečka vřetenovku krkonošskou do několikametrové prolézačky. Částečně ji ukotvili do země, z druhé strany je zavěšena ve stromech. (21. 7. 2018) | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Přestože policie už od roku 2017 vyšetřuje dotační projekty v Peci pod Sněžkou a na konci letošního ledna obvinila deset osob včetně peckého starosty Alana Tomáška (SNK Sněžka) a bývalého ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačku, stále nikdo oficiálně neřekl, o co konkrétně se kriminalisté zajímají. 

Všechno však nasvědčuje tomu, že jde o herní krajinu Pecka ve Velké Úpě. Loni v červenci se stala hlavní turistickou novinkou v Krkonoších, jen o pár týdnů později se nad originálním projektem stahoval stín dotačního podvodu.

Téměř třicetimilionová dotace na herní krajinu stále nebyla proplacena a její vyřizování úředníci kvůli policejnímu vyšetřování zastavili. MF DNES shrnula dosud známá fakta, která předcházela a následovala říjnovou policejní razii v Krkonoších (podrobnosti o razii v článku Na Trutnovsku zasahuje policie, od Správy KRNAP si vyžádala dokumenty).

Pec pod Sněžkou o velkých investičních projektech, jejichž součástí je také herní krajina, nahlas mluvila v roce 2016. V té době mají náklady na stavbu dvou parkovacích domů a atrakce na Portáškách dosáhnout 400 milionů korun. Polovinu chce radnice zaplatit z eurodotací. Na první pokus se nedaří peníze z Bruselu na postavení herní krajiny získat a město v roce 2017 projekt o rok odkládá.

V květnu následujícího roku se u horní stanice lanové dráhy skutečně začíná stavět a Pec má vyjednanou dotaci 29 milionů z přeshraničního programu Interreg V-A Česká republika - Polsko 2014–2020. Partnerem projektu je polské město Karpacz, které staví obdobnou tematickou trasu na druhé straně hranice. 

O tři měsíce později je soubor herních prvků s modely krkonošských zvířat ve Velké Úpě dokončen, slavnostní otevření se koná 21. července.

Ve stejné době začínají dělníci dole v údolí u čerpací stanice stavět první parkovací dům, na který město také chce získat peníze z Evropské unie.

Závažná hospodářská činnost

Za další tři měsíce policisté zasahují na několika místech včetně městského úřadu v Peci pod Sněžkou a zabavují dokumenty. Hovoří o „závažné hospodářské trestné činnosti na Trutnovsku.“

Média spekulují, že by se to mohlo týkat parkovacích domů a také nedávno otevřené herní krajiny Pecka. Kriminalisté si podklady vyžádají i na Správě KRNAP. Její mluvčí Radek Drahný v té době říká: 

„Správa parku není hlavní příčinou vyšetřování, jsme sekundárním prvkem ve vyšetřování a poskytujeme policii podklady.“ Zástupci firem Garden Line a Ingeniring Krkonoše, které hřiště na Portáškách stavěly a projekt administrovaly, odmítají, že by se jich vyšetřování týkalo.

22. července 2018

Na listopadovém ustavujícím zasedání peckého zastupitelstva Alan Tomášek pronese, že nově zvolení zastupitelé nebudou schopni naplnit volební program, protože město má potíže získat dotace. Přesně za tři měsíce od krkonošské razie policie zahajuje trestní stíhání devíti lidí a jedné právnické osoby. Kromě dalších obviní starostu Tomáška a bývalého šéfa ochranářů Jana Hřebačku, který v čele správy národního parku skončil v závěru roku 2017. 

A i poté, co starostu východokrkonošského střediska kriminalisté předvedou v poutech k výslechu, není jasné, co přesně policie vyšetřuje. Už ale je o něco konkrétnější. Tehdejší tiskový mluvčí krajské policie Jan Čížkovský hovoří o podezření ze spáchání „dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie“.

Obvinění podle policie porušili „legislativu v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí. Zmíněné podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy Krkonošského národního parku.“

Přestože policie stále nechce prozradit, u kterého projektu k pokusu o dotační podvod došlo, je téměř jisté, že vyšetřování míří k herní krajině. Právě na tento projekt Pec vyjednala evropskou dotaci a navíc se nachází ve II. zóně národního parku, tedy na území, slovy policie, svěřeném do péče Správy KRNAP. 

Podle dokumentů, které jsou veřejně dostupné na stránkách dotačního programu Interreg V-A, společný projekt „herních krajin“ Pece a Karpacze oficiálně skončí na konci roku 2020. Klíčové je, že dosud nedošlo k podepsání smlouvy o poskytnutí dotace. 

„Z tohoto důvodu nebyla proplacena žádná část projektu. Projekt je vždy předkládán a administrován jako jeden celek, tedy česká i polská část. Vzhledem k policejnímu vyšetřování byla administrace projektu pozastavena,“ potvrdil Vilém Juránek, vedoucí oddělení kanceláře generálního ředitele Centra pro regionální rozvoj České republiky. Centrum plní v programu Interreg V-A roli společného sekretariátu, přijímá a hodnotí projekty a také kontroluje výdaje.

12. července 2018

Podle hlavní mluvčí krajské policie Ivany Ježkové vyšetřování kauzy zabere delší dobu a nyní se nedá říct, kdy by se případ mohl dostat k soudu: „Je zde hodně dokazování a znaleckých posudků, náročnost vyšetřování spočívá ve velkém počtu obviněných. Je to poměrně komplikovaný případ a vyšetřování nějaký čas potrvá. Určitě to nebude otázka týdnů, tak jako tomu je u jednodušších případů.“

Vývoj kauzy

září 2016 
Pec pod Sněžkou na svém webu informuje o velkých investiční projektech. V následujících letech chce stavět parkovací domy a herní krajinu na Portáškách, jejíž předpokládaný rozpočet v té době je 33 milionů korun. Má z Velké Úpy udělat ideální místo pro rekreaci rodin s dětmi. Náklady na všechny projekty radnice odhaduje na 400 milionů, necelou polovinu mají pokrýt evropské dotace. * duben 2017 Na první pokus se městu nedaří dotaci na herní krajinu získat. „Původně jsme chtěli celou stavbu realizovat již v letošním roce, ale pokusíme se znovu získat dotaci, o kterou můžeme požádat až v říjnu,“ informuje město na radničním webu. V roce 2017 začíná policejní vyšetřování, jak kriminalisté později přiznají.

květen 2018 
U horní stanice lanové dráhy ve Velké Úpě vzniká herní krajina za 45 milionů korun, na kterou Pec pod Sněžkou v českopolském dotačním programu získala 29 milionů korun.

červenec 2018 
Otevření herní krajiny na Portáškách s obřími modely krkonošských zvířat, které jsou herním prvkem a sochou zároveň. Pásku přestřihávají také starosta Pece Alan Tomášek, autoři projektu a horský podnikatel Richard Kirnig. Ve stejné době začíná Pec stavět parkovací dům u čerpací stanice za 160 milionů.

říjen 2018 
Policisté zabavují dokumenty na městském úřadě v Peci pod Sněžkou i v sídle Správy KRNAP ve Vrchlabí. Dělají také domovní prohlídku u peckého starosty Alana Tomáška a úředníků. Žádné obvinění zatím nepadlo.

listopad 2018 
Většinový vlastník firmy Mega Plus Richard Kirnig na ustavujícím zastupitelstvu v Peci pod Sněžkou oznamuje, že jeho společnost, která provozuje pět skiareálů v Krkonoších, zastavuje investici za 250 milionů korun do plánovaného lyžařského propojení Pece a Velké Úpy. Důvodem je, že Pec má kvůli policejnímu vyšetřování problémy se získáváním dotací na stavbu parkovacích domů. Zajištění parkovací kapacity je pro lyžařské spojení středisek klíčové.

leden 2019
Krajské ředitelství policie v Hradci Králové zahajuje trestní stíhání devíti fyzických osob a jedné právnické kvůli dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Tři lidé včetně starosty krkonošského střediska Alana Tomáška jsou zadrženi a předvedeni k výslechu. Mezi obviněnými je také bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Přestávka přijde vhod. Kluci zvládli těžký program fantasticky, chválil Priske

18. března 2024  8:26

U té odpovědi se po pár slovech zastavil, ani nevypadalo, že se nakonec tolik rozmluví. „Ano,...

ManpowerGroup s.r.o.
Manažer realizace zakázek

ManpowerGroup s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 80 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...