Ptactvo krmte buď kvalitně, nebo raději vůbec, přimlouvá se ornitolog

  0:12aktualizováno  0:12
Předpovědi konečně slibují na přelomu roku sníh a mráz, takže své opodstatnění bude mít i krmení zpěvného ptactva, ke kterému vzhledem k teplému počasí prozatím nebyl důvod. Problémem jsou až silné mrazy, sněhová pokrývka či námraza.

Dosavadní teplý průběh zimy, kdy krajina není pokryta ani sněhovou přikrývkou, ani námrazou, znamená pro ptáky ideální podmínky pro přežití. „Najdou vše, co potřebují. Ani holomrazy pro ně neznamenají žádný velký problém, pokud nejde o extrémní teploty více než minus deseti či dvaceti stupňů,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Až skutečně mrazivé noci, kdy teploty v noci padají k minus dvaceti stupňům, připraví ptactvo o obrovské množství tukových zásob. „Bývá to zhruba pětina tělesné váhy, u opravdu drobných druhů to je dokonce i třetina hmotnosti, kterou přes den opět musí nabrat. Což je problém, pokud jim současně sněhová přikrývka nedovolí dostat se k potravě,“ konstatuje ornitolog.

Současně ale uklidňuje, že i s tímto přirozeným úbytkem příroda počítá. „Přes zimu u nás zůstávají druhy, které jsou na náš průběh zimy zvyklé, jinak by odlétaly do teplých krajin.

Méně je více. A podstatnější než množství je kvalita krmení

Během teplé zimy tedy nedělejme z ptactva lenochy, kteří si zvyknou jen na dodávky krmiva do krmítka. „Lepší je nechat je vždy část každého dne prázdné. Pokud například nasypete vždy ráno, ptáci se mohou rychle zasytit po chladné noci a po zbytek dne si hledají potravu sami,“ radí Vermouzek.

Čím a jak krmit kvalitně?

Jinak je podle Vermouzka regulérní, že ptáčky přes zimu přikrmujeme. Už kvůli možnosti jejich pozorování a poznávání. A opravdu řadě z nich v případě mrazů výrazně pomůžeme.

Zvlášť v takovém případě je pro ptáky mnohem důležitější kvalita příkrmu než množství. Do krmítka proto nikdy nepatří například slané, kořeněné, uzené nebo dokonce plesnivé potraviny či přepálený tuk. Vhodná jsou naopak semena slunečnic, konopí, prosa, máku či lnu, dále ovesné vločky, drcená jádra ořechů, ale i strouhané jablko, mrkev či kus zavěšeného loje (více zde).

Semínka zalijte do kvalitního tuku a zavěste na strom

Pozorovat zpěvné ptactvo při hodování je radost, takže není divu, že lidé stále hledají nové možnosti, jak to zařídit, aby na něj z okna viděli, a přitom se k němu nedostaly kočky. Jednou z nich je designérka Denisa Bartošová, která bere drobné zpěváčky jako pomocníky, kteří nás v létě zbavují dotěrného hmyzu a svědomitě tak pečují i o naši zahradu.

Kromě papírových tubusů a potřebných ingrediencí budete k ruce potřebovat také...
Zbytek ořechů nasekejte.
Směs v kastrólku důkladně promíchejte, v případě potřeby ji mírně přihřejte,...
Papírový tubus i ruličku nařezejte na cca 3 centimetry silná kolečka a...

Vhodným krmením jsou semena a kvalitní rostlinný tuk. Z jejich směsi pak můžete vyrobit lojové koule či věnečky k zavěšení na strom, jak radí Denisa Bartošová v úvodním videu.

„Zimní krmení u nás došlo tak daleko, že ráno sedíme s kafem v kuchyni, obložíme se atlasy zpěvných ptáků, sledujeme, listujeme a vykřikujeme. Ani jsem netušila, kolik druhů může přilétnout,“ konstatuje Denisa, která nám na kameru předvedla, jak snadno vyrobit věnečky naplněné samými dobrotami, které jsou ideální k zavěšení na strom.

Stačí k tomu ruličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek, ty najde každý doma. Papírový tubus o průměru zhruba 14 cm vám zase určitě rádi dají například v galanterii, prodejně koberců či hobbymarketu.

Tím nejdůležitějším jsou ovšem kvalitní suroviny: 200 g lískových ořechů, 200 g vlašských ořechů,100 g sezamových semínek, 200 g neloupaných slunečnicových semínek, 100 g celého máku, 50 g lněných semínek, 50 g loupaných dýňových semen a 50 g rozinek, přidat lze i trs zralých jeřabin.

Na jejich spojení spotřebujete zhruba 150 g kokosového oleje, případně jiného rostlinného tuku, Denisa výjimečně použila burákové máslo. V tom případě ale hlídejte složení (například přidanou sůl či palmový olej, více zde).

Do mixéru vsypte 100 g vlašských a 100 g lískových ořechů a 150 g změklého rostlinného tuku, umixujte do husté jemné kaše a vylijte do kastrolu. Zbylé ořechy nasekejte nahrubo a přidejte je do hrnce ke kaši spolu se semeny, rozinkami a jeřabinami. Důkladně promíchejte, a dokud je směs měkká a tvárná, naplňte věnečky, které si připravíte následovně (viz úvodní video).

Papírový tubus a ruličky od toaletního papíru nařežte pilkovým nožem na pečivo na kolečka široká 3 cm. Plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kolečka z tubusu, do jejich středu vložte kolečka z ruliček. Do prostoru mezi nimi lžící napěchujte vlažnou ořechovou směs a nechte ztuhnout.

Jakmile ořechová náplň zatuhne, vybavte každý věneček šňůrou na zavěšení. A jakmile začne pořádně mrznout a padat sníh, začněte s přikrmováním.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Mandloň z Maďarska má titul Evropský strom roku. Zádvorská lepa je pátá

Mandloň na Sněžném vrchu v Pécsi na jihu Maďarska.

Lípa svobody z Velkých Opatovic, tzv. Zádvorská lepa, už sto let připomíná vznik samostatného státu a ukončení první...

Je čas k přípravě záhonů. Dřinu vám usnadní kultivátor nebo rotavátor

Rotavátory poslouží pro zkypření a úpravu záhonů před jarní sadbou.

Příprava záhonů je nutnou jarní daní za to, že se během sezony můžete těšit z úrody. Místo klasické motyčky dnes můžete...

Najdete na iDNES.cz