Ptactvo krmte buď kvalitně, nebo raději vůbec, přimlouvá se ornitolog

  0:12aktualizováno  0:12
Předpovědi konečně slibují na přelomu roku sníh a mráz, takže své opodstatnění bude mít i krmení zpěvného ptactva, ke kterému vzhledem k teplému počasí prozatím nebyl důvod. Problémem jsou až silné mrazy, sněhová pokrývka či námraza.

Dosavadní teplý průběh zimy, kdy krajina není pokryta ani sněhovou přikrývkou, ani námrazou, znamená pro ptáky ideální podmínky pro přežití. „Najdou vše, co potřebují. Ani holomrazy pro ně neznamenají žádný velký problém, pokud nejde o extrémní teploty více než minus deseti či dvaceti stupňů,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Až skutečně mrazivé noci, kdy teploty v noci padají k minus dvaceti stupňům, připraví ptactvo o obrovské množství tukových zásob. „Bývá to zhruba pětina tělesné váhy, u opravdu drobných druhů to je dokonce i třetina hmotnosti, kterou přes den opět musí nabrat. Což je problém, pokud jim současně sněhová přikrývka nedovolí dostat se k potravě,“ konstatuje ornitolog.

Současně ale uklidňuje, že i s tímto přirozeným úbytkem příroda počítá. „Přes zimu u nás zůstávají druhy, které jsou na náš průběh zimy zvyklé, jinak by odlétaly do teplých krajin.

Méně je více. A podstatnější než množství je kvalita krmení

Během teplé zimy tedy nedělejme z ptactva lenochy, kteří si zvyknou jen na dodávky krmiva do krmítka. „Lepší je nechat je vždy část každého dne prázdné. Pokud například nasypete vždy ráno, ptáci se mohou rychle zasytit po chladné noci a po zbytek dne si hledají potravu sami,“ radí Vermouzek.

Čím a jak krmit kvalitně?

Jinak je podle Vermouzka regulérní, že ptáčky přes zimu přikrmujeme. Už kvůli možnosti jejich pozorování a poznávání. A opravdu řadě z nich v případě mrazů výrazně pomůžeme.

Zvlášť v takovém případě je pro ptáky mnohem důležitější kvalita příkrmu než množství. Do krmítka proto nikdy nepatří například slané, kořeněné, uzené nebo dokonce plesnivé potraviny či přepálený tuk. Vhodná jsou naopak semena slunečnic, konopí, prosa, máku či lnu, dále ovesné vločky, drcená jádra ořechů, ale i strouhané jablko, mrkev či kus zavěšeného loje (více zde).

Semínka zalijte do kvalitního tuku a zavěste na strom

Pozorovat zpěvné ptactvo při hodování je radost, takže není divu, že lidé stále hledají nové možnosti, jak to zařídit, aby na něj z okna viděli, a přitom se k němu nedostaly kočky. Jednou z nich je designérka Denisa Bartošová, která bere drobné zpěváčky jako pomocníky, kteří nás v létě zbavují dotěrného hmyzu a svědomitě tak pečují i o naši zahradu.

Kromě papírových tubusů a potřebných ingrediencí budete k ruce potřebovat také...
Zbytek ořechů nasekejte.
Směs v kastrólku důkladně promíchejte, v případě potřeby ji mírně přihřejte,...
Papírový tubus i ruličku nařezejte na cca 3 centimetry silná kolečka a...

Vhodným krmením jsou semena a kvalitní rostlinný tuk. Z jejich směsi pak můžete vyrobit lojové koule či věnečky k zavěšení na strom, jak radí Denisa Bartošová v úvodním videu.

„Zimní krmení u nás došlo tak daleko, že ráno sedíme s kafem v kuchyni, obložíme se atlasy zpěvných ptáků, sledujeme, listujeme a vykřikujeme. Ani jsem netušila, kolik druhů může přilétnout,“ konstatuje Denisa, která nám na kameru předvedla, jak snadno vyrobit věnečky naplněné samými dobrotami, které jsou ideální k zavěšení na strom.

Stačí k tomu ruličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek, ty najde každý doma. Papírový tubus o průměru zhruba 14 cm vám zase určitě rádi dají například v galanterii, prodejně koberců či hobbymarketu.

Tím nejdůležitějším jsou ovšem kvalitní suroviny: 200 g lískových ořechů, 200 g vlašských ořechů,100 g sezamových semínek, 200 g neloupaných slunečnicových semínek, 100 g celého máku, 50 g lněných semínek, 50 g loupaných dýňových semen a 50 g rozinek, přidat lze i trs zralých jeřabin.

Na jejich spojení spotřebujete zhruba 150 g kokosového oleje, případně jiného rostlinného tuku, Denisa výjimečně použila burákové máslo. V tom případě ale hlídejte složení (například přidanou sůl či palmový olej, více zde).

Do mixéru vsypte 100 g vlašských a 100 g lískových ořechů a 150 g změklého rostlinného tuku, umixujte do husté jemné kaše a vylijte do kastrolu. Zbylé ořechy nasekejte nahrubo a přidejte je do hrnce ke kaši spolu se semeny, rozinkami a jeřabinami. Důkladně promíchejte, a dokud je směs měkká a tvárná, naplňte věnečky, které si připravíte následovně (viz úvodní video).

Papírový tubus a ruličky od toaletního papíru nařežte pilkovým nožem na pečivo na kolečka široká 3 cm. Plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kolečka z tubusu, do jejich středu vložte kolečka z ruliček. Do prostoru mezi nimi lžící napěchujte vlažnou ořechovou směs a nechte ztuhnout.

Jakmile ořechová náplň zatuhne, vybavte každý věneček šňůrou na zavěšení. A jakmile začne pořádně mrznout a padat sníh, začněte s přikrmováním.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Najdete na iDNES.cz