Jarním řezem podpořte přirozený růst stromu, nebojujte s ním, radí zahradník

Jaro se nedočkavě dere ke slovu, je načase zkontrolovat, jak jsou na tom dřeviny na zahradě. A je ideální čas na řez jádrovin, tedy jabloní, hrušní či kdouloní. Víte, co tímto jarním řezem způsobíte? V jakém období naopak stříhat peckovinové stromy a kdy lze během roku znovu sáhnout s pilkou či nůžkami v ruce i do jabloní?

Odborník na přírodní zahrady, zahradník Michal Plundra pro Receptář prima nápadů vysvětlil, kdy během roku a za jakým účelem ovocné stromy s citem a láskou přistřihnout.

„Předjaří je vhodné především pro takzvaný zimní řez jádrovin: jabloní, hrušní či kdouloní. Provádíme ho nejčastěji v únoru či březnu, tedy v období vegetačního klidu. Naproti tomu peckoviny – švestky, meruňky, broskvoně, třešně – řežeme až v době vegetace, respektive později na jaře, když jsou stromy v květu. Anebo nejpozději po odplození, tedy až v červenci či srpnu,“ popisuje Michal Plundra několik možných variant.

Jak podle odborníka na zimní řez jádrovin

Řezem v předjaří tak jádroviny zmladíte a podpoříte růst nových výhonů. „Rostlina pak ve vegetaci vyhodnotí, že během zimy přišla o nějaké větve, a snaží se to dohnat růstem nových letorostů,“ vysvětluje odborník na přírodní zahrady.

A pokud chcete podpořit kvetení, můžete u jádrovin provést ještě doplňkový letní řez. Proč na to strom zareaguje právě tvorbou květních pupenů? „V tu chvíli strom vyhodnotí, že někdo usiluje o jeho život možná už definitivně, a tak začne vytvářet květní pupeny do příštího roku – aby se tak zachránil v podobě potomstva, což bude mít příznivý vliv na úrodu v následujícím roce.

Stromky klidně sázejte až do jara, pokud nemrzne. Hlavně je zalijte

Snažte se pochopit, jak stromy rostou

Kdo chce o stromy opravdu správně pečovat, měl by se snažit pochopit dynamiku jejich růstu. Mají totiž zakódované geneticky, jak má jejich koruna vypadat, a budou se vždy snažit k té podobě dobrat.

„Nemá proto smysl se stromy bojovat. Naopak bychom je měli podpořit v tom, aby rostly tak, jak mají,“ vysvětluje Plundra a naznačuje, že přirozený tvar koruny má zhruba podobu kuželu.

Sazenice stromů vybírejte pečlivě, berte je jako dlouhodobou investici

Hlavní osu stromu tvoří tzv. terminál a po jeho obvodu několik kosterních větví. „Právě to se snažíme zapěstovat u stromku už od prvních let,“ dodává, proč je dobré stromek správně ošetřovat hned, jak ho přivezeme ze školky a zasadíme.

Podle jakých principů řez udělat?

„Na terminálu realizuje stromek svoji potřebu růst do výšky, na postranních větvích zakládá plodný obrost. Ten se nejlépe zakládá na větvích v úhlu zhruba 60 stupňů až roviny,“ vysvětluje Michal Plundra .

Proč? Ve chvíli, kdy se větve váhou ovoce začnou sklánět k zemi, stromek začne jejich potenciál nahrazovat novými výhony. Spodní větve pak postupně zasychají a odumírají.

„Naší snahou by proto mělo být udržet větve co nejdéle v těchto fázích vitality – tedy odstřihávat již odplozené a bránit tomu, aby stromek nasazoval co nejkolmější větve. Ty ho totiž zahušťují a berou mu sílu, kterou by měl dávat do plodu,“ popisuje zkušený zahradník.

U mladých stromků je třeba správně zapěstovat korunku.

Z kosterních větví odstraňte výhony směřující do koruny.

Po správném řezu se rány stromku pěkně zahojí.

Terminál stromu byste pak měli nanejvýš zakracovat, ale neodstraňovat ho, protože je pro strom důležitý, takže by se ho hned pokusil znovu nahradit. „Pokud terminál odstraníme – jsou takové přístupy a smysl dávají na stinných stanovištích nebo ve vyšších polohách – musíme se připravit na větší pracnost,“ vysvětluje Plundra, že to už je postup pro pokročilé.

Každý další rok pak totiž stromek vyžene spoustu kolmých výhonů, tzv. vlků, které se snaží hlavní osu stromu nahradit. Vlky se samozřejmě vyskytují u přirozeného tvaru koruny také, nicméně ve výrazně menší míře.

Jak na řez jabloní, hrušní, angreštu či rybízu, aby byla bohatá úroda

U postranních větví je podle odborníka na přírodní zahrady potřeba odstraňovat výhony směřující kolmo do koruny, dále ty, které se vzájemně kříží, a samozřejmě ty slabé, uschlé nebo nějak napadené.

„Řez provádíme na větevní kroužek, což je ztloustlý prstenec v místě, kde větev vyrůstá z jiné větve (nebo kmene), a kde se také po řezu rána nejlépe hojí, protože se zde nachází nejvíce hojivých pletiv,“ radí zahradník. Nenechávejte tedy rozhodně po odstřižených větvích žádné kolíky, které by zasychaly a nekróza by se pak mohla začít šířit do živého zdravého pletiva.

Podívejte se na video, praktická ukázka vám řekne rozhodně nejvíc. A střihem či řezem – nůžkami nebo pilkou – prosvětlená koruna vám rozhodně bude vděčná.

Strom totiž přirozeně tvoří větší množství plodonosných větví, než bychom potřebovali, protože mu jde o to, aby vytvořil co největší množství semen v plodech. „My jako pěstitelé zase chceme vytvořit co nejkvalitnější plody, proto musíme stromek prosvětlovat, aby mohly plody dobře vyzrávat,“ vysvětluje Michal Plundra.

Nejčtenější

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Co kdyby vyhynul hmyz? Všude by se hromadily mršiny i výkaly, líčí entomolog

Premium

Proč nám v zimě někdy létá po chalupě babočka paví oko? Proč mají housenky tělo pokryté chlupy? A jak by vypadala naše planeta bez hmyzu? Kromě toho, že by hmyzožravci neměli co žrát... Odpovědi na...

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.