Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Přesazeným vzrostlým stromům zakraťte větve. Mají větší šanci přežít

  0:01aktualizováno  0:01
Přesazování desetiletých, patnáctiletých i dvacetiletých stromů je proces, který je pro ně tak výrazným zásahem, že ho nemusí pokaždé přežít. Přesto existují možnosti, jak jejich šanci na uchycení v novém prostředí maximálně zvýšit. Profíci to umí.

Před vysazením se stromu výrazně zakrátí větve, což mu ulehčí adaptaci na novém místě. Poté se strom usadí do díry, která by měla být asi o třtinu větší než je kořenový bal. | foto: Veronika Raffajová, Krásný venkov

Menší šance na přežití platí zejména v situaci, kdy budete přesazovat strom volně rostlý v přírodě. Při přesazování ze školek, které jsou na tento způsob výsadby specializované, se riziko minimalizuje. Stromy jsou zde po několika letech tzv. přeškolkovány, tedy přesazeny na nové místo, čímž získají mnohem větší odolnost.

Výsadba krok za krokem

Podívali jsme se na zahradu pana Čížka do Nových Kounic v severozápadních Čechách, jak v praxi takové přesazování probíhá. Tým odborníků ze zahradnictví Starkl pod vedením Martina Keblovské́ho tu osazoval pětici stromů: dub, dvě lípy, tureckou lísku a platan.

„Po transportu stromů je nutné výrazně zakrátit větve. Tak půjde více energie do růstu kořenového systému, což je pro strom v prvních letech nejdůležitější,“ říká  Keblovský.

„Pokud navíc ochráníte kořenový systém pomocí kůlů, které podepřou kmen, budete mít jistotu, že se strom nebude hý́bat. Když mu zajistíte pravidelnou zálivku, bude váš nový strom jen prospívat,“ podotýká ještě odborník.

Vysazením vzrostlého stromu můžete předběhnout vývoj zahrady v délce jedné lidské generace. Užijete si tak pohled, který by jinak mohly vidět až vaše děti nebo dokonce vnoučata.

Tuto a další reportáže týkající se budování zahrady a života na venkově najdete v červencovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky
Premium

Bylinky v zajetí kuchyně či terasy, to je vaše radost na talíři

Každá správná kuchařka sáhne při vaření po čerstvých bylinkách, které dají pokrmu nezaměnitelnou chuť i vůni a barevně...

Zázvorový panák i medvědí česnek. Vitaminové bomby přímo od šéfkuchaře

Pokud máte to štěstí a bylinky vám rostou hned za domem, na dvorku nebo cestou do obchodu, využijte to k jejich sběru....

Vypěstujte si na zahradě vlastní hlívu. Zkuste špalek nebo slámu

Falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné si oblíbilo mnoho hospodyní. Jak kvůli chuti, tak kvůli blahodárným a...

Teplé počasí láká do hobbymarketů zahrádkáře. Ale dovnitř nesmějí

Teplé počasí láká zahrádkáře ven, zvlášť když teď mnozí mají více času pro rýpání se v půdě. Podle našeho zpravodajství...

Najdete na iDNES.cz