Losos | foto: Profimedia.cz

Lososi bývali běžnou součástí českých řek. Zastavilo je jediné zdymadlo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Po staletí se utkávali s peřejemi českých řek. Lososi bývali běžnou součástí tuzemského jídelníčku, probojovali se i mezi recepty slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Zastavila je až stavba jediného zdymadla v Ústí nad Ladem. V přežití jim brání také přirození nepřátelé.

Střekov vyhubil lososy v tuzemsku

V Čechách byl losos obecný vyhuben v roce 1936. Tehdy bylo ve Střekově v Ústí nad Labem vybudováno zdymadlo, překážka, kterou migrující lososi nebyli schopni zdolat. Do té doby žili i v Ohři, Orlici, Vltavě či Otavě. Losos byl tak běžnou rybou, že i kuchařská kniha Magdaleny Dobromily Rettigové uvádí sedm receptů na pochoutky z jejich masa. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se