1. Moc neochutnávejte
consectetur adipiscing elit
Houbu očichejte, rozkrojte a zjistěte, jak dužnina reaguje na vzduchu. Podívejte se, kde houba roste. V atlasech se objevuje i hledisko „chuť“.
Tady buďte opatrní. Poválejte kousek na jazyku a vyplivněte. U muchomůrky zelené stačí šedesátikilové ženě k otravě 40 gramů houby.
Ale hlavně, když houby aktivně ochutnáváte, jdete příkladem dětem. Ty šedesát kilogramů nemají, a kdyby si muchomůrky kously pořádně, mohlo by to být fatální.
2. Nevěřte pověrám
Kolem hub a jejich jedovatosti koluje řada mýtů. A ačkoli žijeme v době internetové, lidé některým z nich zarputile věří.
Není pravda, že:
Hřib žlučník je hořký, a tak ho nejíte. Holubinka vrhavka pálí, a tak ji nejíte. Ale obráceně to neplatí. Smrtelně jedovaté houby mohou být docela nenápadné nebo dokonce chutné. |
- Jedovatá houba nemůže být červivá a okousaná. Pro jiné živočichy totiž nemusí být jedy obsažené v houbě toxické.
- Jedy v houbách se zničí vařením. Mnohé houby obsahují termostabilní toxiny – jedy, které se varem nezničí.
- Jedovaté houby jsou pestře zbarvené. I málo výrazné houby mohou být jedovaté. Smrtelně. Muchomůrka zelená, muchomůrka jízlivá, čepičatka jehličnanová, pavučinec plyšový.
- Přiložíte-li k jedovaté houbě stříbro, tak zčerná. Žádný houbový jed nemůže vyvolat takovouto reakci.
- Chutné houby jsou automaticky jedlé.
Podívejte se na video pojednávající o lysohlávkách, které si můžete splést s čepičatkou z pořadu České televize Na houby.
16. března 2012 |
3. Dejte kousek do krabičky
Nesnězte vše, i kdyby to bylo sebelepší. Oddělte vzorek do uzavřené krabičky a dejte ji do ledničky. Kdyby vám v následujících dnech přece jen bylo špatně, vezměte krabičku s sebou k lékaři. Chybu neudělají ani hodně opatrní strávníci, kteří si pro jistotu vyfotí všechny houby, které budou krájet do bramboračky či míchanice.
4. Volejte pomoc
Uložte si do mobilu telefonní číslo 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02. Je to kontakt na specializované pracoviště – Toxikologické informační středisko.
Funguje nonstop a odborníci jsou schopni poradit, jak postupovat ve vašem konkrétním případě. Nevyléčí vás samozřejmě na dálku, ale nasměrují vás k cílené pomoci.
Budou od vás chtít vědět, co přesně jste snědli, kdy a jaké to asi bylo množství. Důležité bude i to, kolik vážíte. Pokud toho jste schopni, připravte si rovněž celé jméno, rodné číslo a zdravotní pojišťovnu.
5. Pomozte, když můžete
Vy jste houby nejedli, ale všem kolem je náhle zle? Volejte 155. Hned. Lepší je být v ordinaci zbytečně než přijet pozdě, až se jed vstřebá do krve a rizika budou závažnější. Než lékař přijede, poskytněte první pomoc.
- Je-li postižený při vědomí a má některé příznaky otravy (např. mlhavé vidění, slinění, pocení, křeče, těžké dýchání...), které se objeví do tří hodin od požití pokrmu, musí se vyzvracet. Buď si strčí prst do krku, nebo vypije sklenici teplé slané vody (sklenice = 2 lžíce soli). Část vyzvráceného obsahu žaludku vezměte v uzavřené sklenici k lékaři.
- Podejte projímadlo.
- Napájejte postiženého vodou, neochucenou neperlivou minerálkou a hlavně černým čajem. Nikdy však mlékem ani alkoholem.
- Postiženému podejte naráz tři, ale klidně i deset tablet rozdrceného aktivního černého uhlí z lékárničky (Carbosorb, CarboMax apod.).