Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Čtyři mýty o zabezpečení. Zloději kradou v noci, profíci udělají větší škodu

aktualizováno 
Konec chatařské a chalupářské sezony se blíží a s ním je spojené postupné zazimování a zabezpečení objektů. Průběžné vykrádání rekreačních objektů lze omezit, když si uvědomíte, jak si zloději skutečně počínají.

Ilustrační snímek | foto: PČR

Letos po delší době opět roste výše průměrných škod, které zloději chalupářům působí. Zároveň však odborníci dodávají, že si za to majitelé rekreačních objektů částečně mohou sami, protože věří některým zažitým mýtům a pověrám.

Mýtus 1: Krádeží vloupáním je více přes noc než přes den

Nenechte se zmást filmy, kde zloději a zlodějské bandy vykrádají objekty zásadně v noci za efektního svitu baterek. Mnoho lidí si i na základě toho příliš slibuje od světla se spínačem.

Realita je bohužel jiná – s největší pravděpodobností se zloději u objektu objeví brzy ráno, kdy mají jistotu, že nikdo z majitelů není doma, případně po obhlídce přes poledne během pracovního týdne. Místo stylových černých kukel budou zloději pravděpodobně vypadat jako normální lidé v pracovním oblečení, ti pečlivější se mohou stylizovat například do elektrikářů.

Co s tím?: Spíše než světlo se spínačem nastavte automatické spínání hlasitého rádia nebo elektrického budíku na ranní hodiny. A pokud můžete simulovat s pomocí souseda přítomnost třeba tím, že bude přibývat a ubývat prádlo na šňůře, máte z poloviny vyhráno.

Mýtus 2: Větší škodu udělá profesionální zloděj

Amatérští zlodějíčci a tuláci hledají často pouze jídlo, alkohol a lehce zpeněžitelné věci, jako je kovový odpad, měděné kabely nebo drobná elektronika.

I tak jsou ale schopni napáchat ve výsledku více škod než profesionálové, kteří kradou například jízdní kola nebo pracovní stroje. Amatéři totiž nadělají paseku v obytných částech stavení, vytlučou dveře, rozbijí okna a celý objekt často znečistí. Odřezáním kabelů od pracovních strojů nebo krádeží trubek pak výslednou škodou dokáží překonat leckterou známou zlodějskou bandu.

Co s tím?: Na amatéry platí zabezpečení, které nedokáží překonat hrubou silou. Nakupte kvalitní zámky a petlice nebo okenní fólie.

Mýtus 3: Nejdůležitější je zabezpečit hlavní přístupové cesty

Mezi lidmi panuje mylná představa, že je dobré spolehnout se pouze na zabezpečení chránící hlavní vstupy do objektu nebo hospodářských stavení. Jenže právě tyto cesty může zloděj jednoduše obejít rozbitým oknem, světlíkem nebo vytrženými prkny dřevěných objektů.

Kudy rádi chodí zloději?

Do domu přes zahradu, do bytu balkonem

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

A jakmile se dostane dovnitř, má cestu volnou. Ostatně nejvíce škod vznikne v okamžiku, kdy se zloději podaří rychle vlámat do objektu. Pak může nerušeně krást hned několik desítek minut.

Co s tím?: Drahé věci zabezpečte přímo uvnitř objektů. Nejlépe zemními zámky a řetězem, který mechanickým nářadím nelze překonat.

Mýtus 4: Řešit zabezpečení nemá smysl – buď mám štěstí, nebo smůlu

Mnoho majitelů si se zabezpečením hlavu neláme – mají dojem, že to, jestli si je zloději vyberou, nebo ne, je podobné výhře (či spíše prohře) v loterii. Do zabezpečení neinvestují vůbec, nebo tak málo, že stejně nemohou koupit kvalitní zámky a mechanismy.

Štěstí však skutečně přeje spíše připraveným. Stačí dodržovat několik základních pravidel a své šance na vyhnutí se vloupání můžete výrazně zvýšit.

Co s tím?: Skryjte majetek tak, aby nebyl vidět okny anebo škvírami. Věci seskupte na jedno místo, aby stavení vypadala prázdná. A nenechávejte volně dostupné nářadí (sekery, kladiva, páčidla), které by mohl zloděj využít pro vniknutí do objektu.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Najdete na iDNES.cz