Dřevěné podlahy v topné sezoně trpí, potřebují olejovou kúru

aktualizováno 
Dřevěné podlahy mají v zimním období s lidmi hodně společného. Zatímco nám ve vytápěných prostorách s nízkou vlhkostí vzduchu hrozí vysušení sliznic dýchacích cest, pokožky a praskání rtů, dřevěná podlaha na nedostatek vlhkosti reaguje sesycháním, vznikem trhlin a spár.

Dřevěná podlaha je sice pěkná, ale o přírodní materiál je třeba se pravidelně starat. | foto: Kährs

Zvlhčovače vzduchu, kterými řešíme suchý vzduch zejména během zimní topné sezony, pomohou nejen našim dýchacím cestám, ale i dřevěným podlahám (jak vybrat zvlhčovač vzduchu, čtěte zde). A zatímco my si krémujeme pokožku, na dřevěné krytiny v rámci doporučené jarní kúry je potřeba použít oleje.

Dřevěná podlaha, stejně jako všechny stavební prvky ze dřeva, reaguje na změny okolního prostředí. Zatímco vysoká vzdušná vlhkost vede k bobtnání dřeva, nízká způsobuje jeho smršťování a tvorbu spár a trhlin. 

Pro udržení bezvadného vzhledu a stavu dřevěných podlah je kromě dostatečné vzdušné vlhkosti důležité i pečlivé a pravidelné ošetření, které se týká primárně olejovaných povrchů. „Je nezbytné, aby byly otevřené póry dřevěných olejovaných podlah ošetřeny olejem, čímž se zabrání jejich vysušování,“ vysvětluje Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi.

První olejování se provádí už při realizaci podlahy.

První olejování se provádí už při realizaci podlahy.

Toto ošetření musí proběhnout bezprostředně po pokládce podlahy a poté jednou až dvakrát ročně, ideálně před začátkem a po ukončení topné sezony. V případě, že je podlaha položena na podlahové vytápění, je její olejování dvakrát za rok nezbytné. 

„Osvědčily se nám oleje z rostlinných látek, které pronikají do hloubky dřeva, neuzavírají póry, na vzduchu přirozeně vysychají (oxidují) a snadno se obnovují,“ uvádí Mrkáček. Pravidelné ošetření je důležité zvláště u olejovaných rustikálních dekorů s množstvím prasklin, spár či netmelených suků. Takový povrch má totiž až 3× více otevřených pórů než běžné dřevěné podlahy a je náchylný na vysychání.

Větrání v zimě nepomáhá, studený vzduch obsahuje méně vody

Obsah vázané vody v dřevěné podlaze je podle druhu dřeva zhruba 8 %. Nižší vlhkosti nelze technologicky dosáhnout, protože i dřevo vysušené na 6 % absorbuje při zpracování v běžných podmínkách vzdušnou vlhkost zpět. 

Zajímavosti o podlahách

Při nízké relativní vlhkosti vzduchu (pod 30 %) však dochází k sesychání dřeva a tvorbě trhlin mezi jednotlivými lamelami. Proto se doporučuje udržovat v prostorách s dřevěnou podlahou relativní vlhkost vzduchu celoročně mezi 40 a 60 %, ideálně při teplotě 15 až 25 °C. 

To ale může být zvláště u moderních novostaveb v zimě problém, protože centrální odsávací systémy zapříčiňují trvale nízké hodnoty vlhkosti vzduchu. Stejné problémy však budou mít i ostatní, klidně i v panelovém domě. 

Mnoho lidí se navíc mylně domnívá, že v zimním období zajistí dostatečnou vlhkost vzduchu časté větrání okny. Opak je ale pravdou. Studený vzduch totiž obsahuje méně vody než teplý, s výjimkou období, kdy je venku mlha. S každým větráním tak do bytu či domu vniká suchý vzduch, který snižuje relativní vlhkost vzduchu vytápěné místnosti.

Pro dosažení potřebné vlhkosti v interiéru je tudíž nutné v zimě zvlhčovat vzduch pomocí různých zvlhčovačů, odpařovačů či rostlin. Pokud se tak neděje, klesne vlhkost v místnosti na 30 až 20 %, což zapříčiní vysychání dřevěné podlahy a vznik prasklin na povrchu nášlapné vrstvy.

Jak na údržbu

Při běžné údržbě je nutné nejprve dřevěnou podlahu vyčistit přípravkem vhodným na daný typ podlahy a mopem nebo měkkým bavlněným hadříkem, který je potřeba řádně vyždímat. Přímý kontakt s vodou by jinak mohl způsobit nežádoucí dilataci a následné popraskání a trhání jednotlivých lamel. 

Po oschnutí se na podlahu aplikuje olej z rozprašovače, a to v tenké vrstvě po směru vláken, který se vtírá bavlněným hadříkem nebo suchým mopem. Po hodině (nebo podle doby doporučené výrobcem) se podlaha opět ve směru vláken vyleští pomocí nového hadříku.

Podle savosti dřeva postačí litr oleje na plochu kolem 80–100 m². Během zasychání se doporučuje po podlaze nechodit a její plné zatížení je možné přibližně po pěti hodinách, avšak s přihlédnutím ke konkrétním klimatickým podmínkám. Doba schnutí se může protáhnout v závislosti na teplotě v interiéru i na množství naneseného oleje.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Najdete na iDNES.cz