Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Praze se chystá festival mušlí. Netradiční pokrm servírují slavní kuchaři

Festival Prague Mussel Week chce ukázat, že mušle nejsou luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně hodnotnou a zdraví prospěšnou součástí každodenního jídelníčku. V desítkách pražských restaurací proto kuchaři v rámci festivalu připraví speciální menu s holandskými slávkami.
Mušlí se mnoho lidí „bojí“ proto, že v Česku nejsou běžnou součástí jídelníčku....

Mušlí se mnoho lidí „bojí“ proto, že v Česku nejsou běžnou součástí jídelníčku. To by chtěl festival změnit. | foto: Markéta Faltysová (LESENSKY.CZ)

V Praze se od 23. do 29. září uskuteční pilotní ročník festivalu Prague Mussel Week. Šéfkuchaři zapojených restaurací zkombinují mušle s rozličnými ingrediencemi do desítek lahodných a někdy až překvapivých kombinací.

Mezi pokrmy najdete například slávky s estragonem a nakládanými houbami, slávky pobaskicku s chorizem, slávky s avokádem či pečené slávky na borovicovém jehličí. 

Každý zájemce si na webu festivalu může zdarma vygenerovat voucher, s nímž ve vybrané restauraci získá na mušlové menu slevu padesát procent.

Prague Mussel Week podporuje řada kulinářských hvězd jako Filip Sajler, Kristina Němčková, Lea Skálová, Martin Staněk či Jiří Schwarz a nově také největší online průvodce po restauracích Restu.cz. 

Na uvedeném webu najdete také recepty na oblíbená mušlová jídla ambasadorů festivalu, která si zvládnete připravit i doma.

Proč jíst mušle

Pokud srovnáme nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12. 

V porci slávek o hmotnosti zhruba 85 gramů tělu podle odborníků dodáte zhruba 120 procent doporučené denní dávky selenu, jenž je v našem těle důležitým antioxidantem, příznivě ovlivňuje imunitu, činnost jater či funkce štítné žlázy. 

Vitaminu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky. 

„Budeme velmi rádi, pokud si i díky Prague Mussel Weeku slávky najdou cestu na váš stůl. Jsou totiž ještě zdravější než mnohé superpotraviny, navíc jde o čistý přírodní produkt, navzdory mýtům jsou levné a jejich příprava je úžasně snadná,“ tvrdí Jan Škoda ze společnosti Hopi Holding, která holandské mušle do Prahy přiveze. Podle něj má právě tento typ mušlí v průměru až o pětinu více masa v poměru k lastuře.

Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží

Vztah kuchaře Filipa Sajlera k mořským plodům je velmi kladný, hosté v jeho podnicích je mohou ochutnávat pravidelně. 

Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží podle Filipa Sajlera

„Strávníci se dnes dělí na ty upřednostňující tradiční kuchyni a na ty, co rádi experimentují, mají rádi inovativní a trendy jídla. Takže věřím tomu, že mušle a mořské plody u nás své zákazníky mají a budou jich mít do budoucna ještě víc,“ říká Sajler a přidává vlastní recept, jak si lze slávky připravit.

Co budete potřebovat na jednu porci:

600 g slávek, 20 ml sezamového oleje, 10 g česneku, 10 g galangalu (kořen, který svým vzhledem připomíná zázvor či kurkumu), 10 g citronové trávy, 10 g červených feferonek, 20 g žluté kari pasty, 80 ml kokosového mléka, limetové listy, 10 g palmového cukru, 70 g limety, 10 g koriandru, 10 ml rybí omáčky, 100 g jasmínové rýže, sezam černý, sůl

Jak na to:

Očištěný galangal, citronovou trávu, česnek a feferonku nakrájejte na kostičky 3×3 mm. Vše zpěňte na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidejte kari pastu a společně krátce orestujte. 

Hotovou směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy. Dochuťte rybí omáčkou a částí limetové šťávy. 

Společně provařte a přisypte očištěné slávky, promíchejte a přiklopené vařte asi čtyři minuty. Uvařené mušle promíchejte, případně dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujte sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.

Autor:
Témata: Vaření

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...