Pátek 23. října 2020, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. října 2020 Teodor, Theodor
Premium

Plíseň, černý banán, nahnilé ovoce. Zkažené potraviny nezpůsobí jen bolení břicha

Aleš Rajch, vedoucí Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a expert na uchovávání ovoce a zeleniny | foto:  David Neff, MAFRA

Sklenice s marmeládou plná plísně, nahnilé jablko či zčernalý banán. To vše obvykle představuje jasné varování před jejich konzumací, protože se už v nich rozjel nezdravý růst mikroorganismů. „U správně skladovaných nebo konzervovaných potravin by měl být konzument v klidu. Samozřejmě vždy by se měl řídit zdravým selským rozumem,“ podotýká docent Aleš Rajchl, expert na uchovávání ovoce a zeleniny.

Jaká metoda konzervace potravin se historicky ukázala jako nejlepší?
Tradičních konzervačních metod je jen několik – proslazování, sušení, zmrazování, chladírenství, ošetření teplem... Každá má své výhody a nevýhody. A každá vede k nějakému typu produktů. Jablka můžete zpracovat tradiční technologií – sušením, které současně konzervuje, a dostanete křížaly. Ale můžete z jablek udělat pyré nebo i kompot. To je budete ošetřovat zvýšenou teplotou – pasterovat, protože se jedná o kyselé potraviny. Ale nedá se říci, která z těch technik je nejlepší. Je lepší jablka usušit, nebo zavařit na kompot? To záleží na tom, co máte rádi... A také na tom, v jakém prostředí jste. V Africe spíše narazíte na solární sušárny než na mrazírny.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První 3 měsíce za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků. Akce je určena jen pro nové zákazníky.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Autor: Téma
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy
Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy

Chvíle strávené nad knížkou jsou pro děti velmi důležité. Pořiďte dětem adventní kalendář plný kouzelných vánočních příběhů. Zkraťte si čekání na...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...