Oskeruše (vepředu) je největší ovocný strom ve střední Evropě. Pálenka z jeho plodů patří mezi nejdražší. | foto: Adrián Rúčka

Ovoce z moderních zahrad ztrácí na chutích. Jak se vrátit ke starým odrůdám?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Možná si pamatujete na svěží chuť letních jablíček z babiččiny zahrádky a marně v obchodech hledáte hrušky, které by chutnaly stejně jako ty z vašeho dětství. Moderní zahrady jsou totiž o mnohé odstíny chutí ochuzené.

Ovocné stromy do krajiny patří, dodávají jí nezaměnitelnou tvář a charakter. Patří nejen do sadů a zahrad, ale i do našich životů a vzpomínek – houpačka na třešni nebo na ořechu, lezení po větvích, úkryt v korunách… Vybavujeme si chuť jejich plodů – čerstvě utržených, ale i těch zpracovaných: sladký džem na palačinkách, kompot k nedělnímu obědu. 

Pokud koupíte pozemek se stromy, určitě je není potřeba hned pokácet. Počkejte na první úrodu a pokuste se zjistit, jaké mají vaše stromy vlastnosti a hlavně přednosti. Odolnější krajové odrůdy už dnes nikde nekoupíte.

Bruno Jakubeczáchranář stromů

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Na chalupě s Terezou Bebarovou