Diskuse k článku

Realitní fondy zhodnotí peníze víc než spoření. Jak takový fond vybrat

Češi už začínají mít větší zájem o investování, které může zhodnotit vklady víc než spoření a překonat inflaci. Oblíbeným způsobem investování jsou nemovitosti. Je však i možnost investovat do realitních fondů. Podle čeho takový fond vybírat, radí Jiří Pech, investiční analytik Broker Trust.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š39t10ě98p61á55n 50R72a45u77s 5697526551875

Prosím vás, co vás trápí problematika výhodného spoření. Vyplňte prosím dotazník, jehož výsledky budou použity při výuce finanční gramotnosti na školách :-)

https://goo.gl/forms/UkVmKDM2Mox1yMK13

Děkuji

0/0
16.3.2019 16:00

M10i15c17h40a98l 48Š13e51v67č84í51k 8313606324

Jakmile vychází takovéto články, znamená to, že hostina pomalu končí, ještě se něco vydělá, ale bude to brzy stagnovat, ne-li sešup dolů a pořadná korekce. Osobně bych čekal na realitnim trhu letos jen mírný růst, pak stagnaci a za nějaké 2-3 roky korekci.

+3/0
16.3.2019 9:16

J48a81n 80R75y58š21a65v92ý 2505548432655

Já sám spoří již 6. Rokem a jsem naprosto spokojen posílám 20tis měsíčně a zhodnocení několikrát bylo i vic jak 4%. Dle svejch zkušenosti vím že toto opravdu funguje a není to jen aby lidi lakal do většího rizika

+1/0
15.3.2019 11:10

A39n36t54o90n45í86n 71K40a83t15z78e81r 8392893696680

Toto je zase jen lanaření do nejistoty!!!

+3/−1
15.3.2019 8:34

K53a58t76k11a 32K11o89c63u11r21o41v88á 2934588596733

Tak pokud jsou volné investiční peníze, tak proč ne. Na druhou stranu by o investování rozhodně neměl přemýšlet někdo, kdo má dalších 20 let platit hypotéku. Tady platí, že každou kačku navíc rychle na umoření dluhu. Dobrá práce a nízký úrok mohou být minulostí v průběhu roku. Zdraví v průběhu týdne. Takže nejdřív splatit dluh, pak se rozhlížet. Investice do fondů s nemovitostmi považuji za rozumnou. Jako u každého investování samozřejmě platí, že investování malých částek je spíše na hraní. Něco jako kvízomaty, sázky na koně a tak. Nic vážného. Fondy by obecně neměly v chudých lidech vzbuzovat iluze, že na nich zbohatnou.

+5/0
15.3.2019 8:32

M74i69c21h58a60l 32Š97e78v90č76í26k 8693106514

S tím splácením hypotéky to můžete nějak rozvést? Já mám 2 hypotéky a místo abych je splatil, tak naopak investuji. Splatit předčasně hypotéku mi přijde jako holý nesmysl a vyhození peněz. Bavím se celkem o 4,5M a jen na termínovaném vkladu mi to přinese na rozdílu v úrocích 1,2% ročně. V dalších investicích se po odečtení pohybuji kolem 2,3% v průměru. Dosáhnout vice než je úrok 1,5 a více let staré hypotéky dnes snad zvládne každý. Takže to, že nesplácím hypotéku mi přináší kolem 100tis. ročně.

0/0
16.3.2019 9:02

K85a88t51k21a 44K73o53c20u64r49o72v53á 2784138966763

Tak jedině pokud máte 4,5M na termínováném vkladu a hypotéku tak vlastně můžete kdykoliv zlikvidovat. Pak ano, může to být za určitých podmínek zajímavé. Pokud ale někdo má 4,5M hypotéku a přemýšlí, kam "investovat" 100tis, tak to je nesmysl. Pokud jsou Vaše volné prostředky výrazně vyšší než dluh, tak OK, investování má smysl.

0/0
17.3.2019 8:41

P81a33v41e14l 22S27t41e18r45b55a 8786856345167

Takze chapu spravne, ze vsichni nadavaji, ze je nedostatek bytu ke koupi beznym clovekem a ja budu davat penize spolecnosti, ktera tuto situaci jeste zhorsi?

+1/0
15.3.2019 7:58

Z40d89e22n25ě32k 88S76t59r84n16a62d 1195290486159

Věřím tomu, že v době rostoucího trhu přináší realitní fondy dobré zhodnocení (jako jakékoli jiné za stejné situace). Problém spíš vidím v tom, že ten realitní trh nemůže růst pořád a krize nebo alespoň korekce se blíží.

+1/0
15.3.2019 7:42

P80e29t10r11a 18H52e83l65i86k33a53r79o15v64a 9658864297134

Neumím si představit ten výnos, pokud někdo investuje 500 Kč, to snad ani nemá smysl, ne?

+1/0
15.3.2019 7:14

J34a59n 59R37i56c24h29t27e96r 5272782933915

Pokud začne ve dvaceti a postupem času bude částku navyšovat podle toho, jak mu třeba porostou příjmy, tak v šedesáti už může jít o velmi zajímavá čísla (nebo taky ne:-))

0/0
15.3.2019 12:52

O77t36a37k26a55r 76Z76e80m32e74k 3126874701519

Nějak mi tam chybí to, že když mám vlastní investiční nemovitost, mám jednak výnos z nájmu, to je podobné jako u fondu bez té diverzifikace, ale, a to je mnohdy mnohem zajímavější, nemovitost získává na ceně a tento zisk, realizovaný při případném prodeji, může značně převyšovat příjem z nájmu.

0/0
15.3.2019 7:05

Z82d22e92n96ě85k 58G84l69a88s 7768338148795

Tak ten zisk zhodnocení tam máte taky v podobě přehodnocování majetku fondu.

0/0
15.3.2019 7:10
Foto

L82u21k35á15š 70N94o55v27o52t87n19ý 6876197478808

Investovat do rizikovějších fondů teď je nesmysl. Chce to krizi, ta srazí ceny a potenciál pro růst bude daleko větší

0/0
15.3.2019 6:57

V59á56c70l66a15v 40H17o34s98c40h 8296198312881

Nejlepší je investovat do rychlého splacení vlastní hypotéky. Banka vám dnes dá 0,02-1%, ale turbo splátky vám ročně ušetrí i desítky tisíc.

0/0
15.3.2019 6:45

O59n13d21ř74e92j 65Š55r27u13b16a42ř 1535981935126

zalezi jakou mate sazbu, pokud pod 3%, je lepsi si hypo nechat a co usetrite investovat do neceho dlouhodobejsiho

+1/0
15.3.2019 7:22

V15í86ť48a 77K35r23u27t19i28š 1730724585217

Proč bych při inflaci 2,5%, resp. růstu nominálních platů o 7-8% ročně předčasně splácel hypotéku, kde dnes spousta lidí má i dlouhé fixy pod 2%? Tzn. že tyto všechny faktory dnes pracují pro dlužníka a reálně výrazně dluh snizuji. Nehledě na to, že i na straně úspor dnes na spořáku máte tytéž až 2% (brutto) a třeba stavebni spoření nabízí až 3,5% (netto).

0/0
15.3.2019 7:27

V93á84c60l72a65v 67H48o75s43c93h 8536918632551

Já mám 1,59% na 5 let, bůhví, co bude za 2,5 roku. Aby to pri uložence byla ročně zajímavá suma, musel bych uložit milion. Z toho 2% jsou 20.000 a mínus daň. Ale pri jedné turbo splátce ve výši roční splátky, tj kolem 60 tisíc, ušetřím na úrocích 24 tisíc... Alespoň si to takhle představuji, možná je to jinak....

0/0
15.3.2019 16:50

V49á37c23l15a45v 14H28o21s91c51h 8836188702491

Ne 60, ale 84, tj splátka plus úroky a odečtu si jeden rok.

0/0
15.3.2019 16:52

V83í47ť12a 43K53r60u41t52i42š 1750844595277

Ne, jen 24, jistinu musíte vždy splatit, tu neušetříte. Navíc úroky si obvykle můžete odečíst z daní, takže úspora je o 15% nižší (minus 3.600 Kč). A co je podstatné, ještě je navíc rozprostřena do celé zbývající doby splácení.

0/0
15.3.2019 18:12

V68í20ť43a 55K23r78u72t89i95š 1230384675397

Samozřejmě neznám podrobnosti Vaší hypo, ale rozeberme to postupně:

1) Máte 1,59%, tzn. čistý úrok po daňovém odpočtu je 1,35%. Takže mimořádnou splátkou 60 tKč ušetříte momentálně 810 Kč ročně. To Vám skutečně stojí za to si snížit disponibilní rodinné úspory o 60K, abyste ušetřil ročně osm stovek? To je zajímavá suma? Když stejné peníze dáte na ten spořák za 2%, tak sice úrok z hypo neušetříte, ale vyděláte na úroku z úspor (o sic zanedbatelných) 200 Kč za rok více, ale ty peníze máte pořád k dispozici.

2) Ušetříte jeden rok. Ano, ale až ten zcela poslední. Jak Vás ovlivní teď nebo v nejbližší době to, že hypotéku místo (například) roku 2036 doplatíte už v roce 2035? Předpokládám, že nijak. Naopak je velmi pravděpodobné, že měsíční splátka v tom roce 2036 bude ve zcela jiném poměru vůči vašim nominálním příjmům, než je tomu teď. Už jen růst nominálních příjmů o 4% ročně znamená, že v tom roce 2036 pro Vás bude mít těch budoucích 5.000 Kč měsíční splátky hodnotu asi 2.500 Kč současných, tzn. ty poslední splátky budete dávat pravděpodobně levou zadní.

3) Co bude za 2,5 roku nikdo neví, ale jsou i banky, které Vám jsou schopny zarezervovat sazbu pro další fixační období 2 roky dopředu, ostatní běžně 1 rok. Takže pokud vám fixace končí za 2,5 roku, tak už za půl roku si můžete dojednat sazbu na další fix, třeba v případě 10R fixu tudíž až do roku 2031.

4) A doporučím Vám, nasimulujte si v některé úvěrové kalkulačce, jaký bude dopad zvýšené úrokové sazby na Vaši splátku. Možná budete překvapen, že to nebude nic drastického.

+1/0
15.3.2019 18:06

V10í12ť42a 75K64r94u28t64i38š 1400604105407

Pro názornost. Nyní platíte, jak uvádíte, okolo 5.000 Kč měsíčně.

Když si vezmu hypo na 1,25M na 25 let, 1.59% s fixem 5R, tak měsíční splátka je 5.052 Kč. Po odpočtu úroků jde o 4.804 Kč měsíčně.

Po 5 letech splácení zbývá doplatit 20 let, zbytek jistiny je místo 1,25M už jen 1.038 M. A teď počítejme, že sazba z úvěru bude trojnásobná proti vaší současné - 4,8%. Takže splátka stoupne na 6.736 Kč. po odpočtu úroků 6.113 Kč.

Výsledek? Přes trojnásobný (!) nárůst úrokové sazby se Vám splátka zvýší pouze o cca. 27%. Nominálně o 1.300 Kč, v rozmezí jednoho pětilitého fixu, kdy třeba za posledních 5 let stouply průměrné platy o 7.000 Kč/měs brutto, tzn. při dvou vydělávajících o nějakých 10.000 Kč/měs. netto.

0/0
15.3.2019 18:37

V31á13c16l60a37v 54H27o45s18c77h 8456378152451

Koukám do IB CS a mám tam úrok 1,65%, mam to na 25 let a platím 7000 Kč, jistina kolem 5000 Kč a úroky kolem 2000 Kč. Kalkulátor na Golem finance mi to počítá o tisicovku míň, jako bych platil jen 6000, nebo při sedmi měl úrok 3,1%. Tak nevím. Někdo prostě hraje na hodnotu splátky v průběhu času vlivem inflace a zvyšování příjmů, někdo zase o co nejmenší přeplacení půjčené sumy a valí na mimořádné splátky co nejvíc peněz.

0/0
16.3.2019 14:30

V79í52ť70a 18K44r13u53t57i97š 1750774805667

Na co si kdo hraje, je věc čiste psychologická. Z hlediska finančního, logického i ekonomického je to jen o současné a budouci hodnotě peněz v kontextu jiných veličin (inflace, úroky nákladové i výnosové, růst nominalnich příjmů ... )

0/0
16.3.2019 22:22

M94a88r37t59i42n 25Č91a75r65n38e68c67k20ý 2315314319665

Já jsem teď podepsal novou fixaci na 10 let za 2,51%, první splátka za rok a dva měsíce. Je úplná blbost, abych při těchto podmínkách rval něco do splácení hypotéky.

0/0
18.3.2019 11:33

V15á70c29l24a74v 92H29o95s56c56h 8826328362381

To je dost mozne:-). Takze mate plan, jak slusne a bezpecn zhodnotit volne penize? Ja ne.

0/0
18.3.2019 13:07

M79a69r59t38i18n 58Č45a30r45n38e79c51k82ý 2135974239815

Přes 2,5% se dostane i stavební spoření...

0/0
20.3.2019 12:11

Z31d89e92n14ě58k 65G91l12a68s 7408138858415

https://www.finez.cz/odborne-clanky/nemovitosti/srovnani-nemovitostnich-fondu-za-rok-2018/

Tady je to specifikováno vcelku reálně.

+1/0
15.3.2019 6:20

O68n48d36ř57e98j 18Š81r22u71b85a46ř 1685421485726

investovat do nemovitosti je jako byt armadou, co se pripravuje na minulou valku

+1/−1
15.3.2019 6:10

O90n89d31ř81e73j 34Š91r39u31b78a24ř 1775571685766

jinak jako rozsireni portfolia proc ne, ale zavratne vynosy bych necekal

0/0
15.3.2019 6:11

J55i59ř87í 76S88c52h92m83i94d25t 5110203454535

Hmm další článek v rychlém sledu, který má lidi přesvědčit, aby natlačili své peníze do rizikovějších investic, začínám mít obavu, že krize je blíž, než si chceme připustit. Nasvědčuje tomu i fakt, že roste cena zlata a to ukazuje, že investoři sází na jistotu a opouští rizikovější investování, ale poddaným se radí pravý opak;-).

+5/−1
15.3.2019 0:52

P33a71v19e92l 10N21e47č58á38s60e49k 3388272561439

Neřekl bych, že cena zlata roste. Spíše osciluje kolem 1250 dol. Nicméně je zajímavé, že před několika lety, když byly nemovitosti zhruba na půlce, tak nebylo po realitních fondech ani vidu ani slechu. Takže ano, na vrcholu cyklu bych byl se vstupem opatrný...

+2/0
15.3.2019 1:01

J31a59n 23N44á25d36v58o91r52n95í78k 7163948165807

Cena zlata neroste. Krize přijde zřejmě až příští rok.

0/0
15.3.2019 6:24

V62l87a48d15i59m69i31r 76S45e31f28l 6267972475471

Dnes nikdo moc neví, co bude zitra, natož za rok...

+1/0
15.3.2019 6:36

J71a94n 59N62á44d11v65o93r19n93í41k 7283238235927

Tak to je samozřejmě pravda.

0/0
15.3.2019 6:42

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že půjčku můžete vyřídit kompletně on-line?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz