Vizualizace gigafactory Volkswagenu v německém Salzgitteru. Další fabriky na...

Vizualizace gigafactory Volkswagenu v německém Salzgitteru. Další fabriky na bateriové články mají být jejími kopiemi. | foto: Volkswagen

Volkswagen postaví v Polsku továrnu na baterie za víc než čtyřicet miliard

  • 139
V Polsku se budou vyrábět komponenty baterií pro elektromobily Volkswagen. Podnik IONWAY založený automobilovým koncernem a belgickou skupinou Umicore postaví svůj první závod na výrobu katodového aktivního materiálu v polském městě Nisa na jihu země.

Celková investice má činit 1,7 miliardy eur (41,6 miliardy korun) a jejím cílem je levnější výroba, která učiní elektromobily dostupné pro každého, uvedl v prohlášení šéf IONWAY Thomas Jansseune.

Umicore je přední firmou zaměřenou na recyklaci a technologie materiálů a patří mezi největší producenty materiálu pro výrobu baterií. V Nise již má výrobní závod. Nová továrna pro Volkswagen bude umístěna hned vedle. Zahájení výroby je naplánováno na rok 2025. Do roku 2030 zde má vzniknout 900 pracovních míst.

Stavbu gigafactory v Líních může komplikovat podloží s dutinami po těžbě kaolinu

V závodě se bude vyrábět katodový materiál, který může Volkswagen používat k výrobě baterií pro své elektromobily. Kromě toho chce IONWAY dodávat také prekurzory potřebné k výrobě baterií. To si vyžádá výstavbu dalšího závodu. Zatím ale nebylo rozhodnuto, kde tento závod bude umístěn.

Společný podnik Volkswagenu a Umicore chce dodávat ročně materiál pro 2,2 milionu elektromobilů. To by mělo pokrýt velkou část poptávky továren na baterie, které automobilka plánuje v Evropě, upozornila agentura DPA.

,