Nicolas Maduro

Nicolas Maduro | foto: Profimedia.cz

Auta jsou předražená, řekl venezuelský prezident a omezil jejich ceny

  • 77
Venezuelský prezident Nicolás Maduro podepsal v úterý dekret, který omezuje ceny nových i starých aut. Nové vozy jde nyní v zemi sehnat těžko a ojetiny jsou velmi drahé. Maduro je přesvědčen, že auta jsou předražená uměle.

Prezident, který v minulosti zasahoval i proti podle něj předražené elektronice, obleční či hračkám, obvinil kriminální živly z toho, že mohou za vysoké ceny ojetin, uvedl zpravodajský server BBC.

Nová norma stanovuje, že staré auto nesmí být prodáváno za vyšší cenu než nový vůz. Venezuelcům bude "velmi zřetelně zakázáno spekulovat na ceny ojetých aut," řekl venezuelské agentuře Agencia Venezoelana de Noticias. Kdo zákon poruší, bude mu hrozit vězení od šesti do dvanácti let.

Vláda doufá, že zákon pomůže jejímu boji proti vysoké inflaci. Ta loni přesáhla 21 procent, upozorňuje BBC. Kritici však varují, že toto opatření pouze podpoří černý trh. Podle nich za vysokým růstem cen stojí to, že levicový kabinet odmítá zahraniční investice a decimuje tak ekonomiku.

Maduro se do čela země dostal v březnu krátce po smrti autoritářského vůdce Venezuely Hugo Cháveze, který si ho vybral za svého loajálního nástupce. V dubnu se stal prezidentem, když těsně zvítězil nad opozičním vůdcem Henriquee Caprilesem. 

Před měsícem Maduro prosadil v parlamentu návrh zákona, který mu umožní vládnout třeba i celý rok pomocí prezidentských dekretů a má mu pomoci získat absolutní moc nad svou zemí (více zde).