Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další evropské státy zakazují ukrajinské obilí, Česko stopku nechystá

  11:09aktualizováno  18:14
Zákazy dovozu obilí z Ukrajiny, které zavedly v posledních dnech Polsko, Maďarsko a Slovensko, jsou podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace (WTO). Česko tak zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny prozatím nechystá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

„Vzhledem k tomu, že jsme už vyčerpali naše kompetenční možnosti k ochraně našeho zemědělského trhu před dumpingovými cenami, potřebujeme pomoc ostatních resortů. Oceňuji aktivitu pana premiéra, který svolal pracovní skupinu,“ uvedl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Slovenské ministerstvo zemědělství uvedlo, že navrhlo zakázat dovoz 11 různých zemědělských produktů a potravin na Slovensko z Ukrajiny; kromě obilnin také například ovoce a zeleniny, dále sušených krmiv, cukru, chmele, vín, medu a včelích produktů.

Zákaz na Slovensku tamní úřady odůvodňují také ochranou zdraví spotřebitelů. V části obilí dovezeného z Ukrajiny totiž testy potvrdily výskyt pesticidu, který není v EU povolen. Slovensko proto už před zastavením dovozu zakázalo zpracovávání již naskladněného ukrajinského obilí.

„V průběhu víkendu jsem téma dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny řešil přímo s (evropským) komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Ptal jsem se ho, jaká bude reakce Evropské komise na oznámený zákaz dovozu ze strany Polska a Maďarska. Jednoznačně mi potvrdil, že podobná jednostranná opatření jsou nepřijatelná,“ sdělil Nekula. Téma dovozu z Ukrajiny bude zařazeno na jednání ministrů zemědělství EU 25. dubna.

Česko stopku nechystá

Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům v Manile při své cestě po Asii řekl, že v Česku není problém tak intenzivní, protože obilí končí v zemích, které mají hranici s Ukrajinou.

„Tyto státy se rozhodly přijmout opatření mimo jiné proto, že u nich to významně snižuje ceny a způsobuje to konkurenci jejich zemědělcům,“ uvedl. V Česku taková situace zatím nenastala. „My děláme naopak kroky k tomu, abychom snížili ceny potravin a dosáhli lepších cenových podmínek pro naše občany,“ dodal.

Mají mít státy právo chránit svůj trh před ukrajinskými produkty?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 24. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Česko kvůli možnému výskytu pesticidů zpřísnilo kontroly tranzitu zemědělských komodit. Testy zatím neodhalily žádný závadný vzorek, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. „Ochrana zdraví českých občanů je pro mě absolutní priorita, proto v intenzivních kontrolách budeme nadále pokračovat a v případě pozitivního nálezu budeme likvidovat celé zásilky,“ sdělil ministr Nekula.

22. července 2022

Minulý týden Slovensko zakázalo zpracovávat už naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. Učinilo tak poté, co v dovezeném ukrajinském obilí testy potvrdily výskyt pesticidu, který podle ministerstva zemědělství není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví.

Evropská komise o víkendu v reakci na rozhodnutí Polska a Maďarska zakázat dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny uvedla, že jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné. Velvyslanci členských států rozhodnutí tento týden projednají na unijní úrovni.

Dovoz ukrajinského obilí stoplo i Maďarsko, zákaz platí do konce června

„Je důležité zdůraznit, že obchodní politika je výhradní pravomocí Evropské unie a jednostranné kroky jsou nepřijatelné,“ řekla novinářům mluvčí unijní exekutivy Miriam Garcíaová. Doplnila, že i v „těžkých časech“ je potřeba všechny akce týkající se obchodu a jednotného trhu EU řešit koordinovaně.

Levná ukrajinská pšenice se dostala na trhy středoevropských zemí, když Kyjev začal při vývozu obilí využívat alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí.

S ostatními unijními ministry zemědělství a Evropskou komisí chce podobu fungování koridorů solidarity, tzv. Solidarity Lanes, Nekula řešit. Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan v pátek řekl novinářům, že šest zemí EU včetně Česka také žádá vytvoření evropského nástroje na výkup ukrajinského obilí či zavedení celních kvót.

České ministerstvo zemědělství to však v pondělí popřelo. „Naopak z naší strany zaznělo, že návrhy ostatních členských států si prostudujeme a je pro nás zásadní, aby všechna opatření splňovala podmínky jednotného trhu EU, pravidla WTO a mezinárodní závazky,“ sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

KOMENTÁŘ: Zlato pro Fialu. Co přinese hokej české ekonomice i vládní koalici

29. května 2024

Premium Zatímco nejlepší švýcarský hokejista Kevin Fiala si z nedělního finále odvezl stříbro, jeho...

Pivovarnictví není v krizi, je v dobré kondici, míní prezident svazu minipivovarů

29. května 2024  12:23

Podle Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP) bylo na konci roku 2023 zaevidováno v Česku 508...

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zaměstnanci Samsungu budou stávkovat za vyšší mzdy. Mohou ohrozit výrobu čipů

29. května 2024  11:24

Odboráři z jihokorejské společnosti Samsung Electronics budou poprvé za více než půl století...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...