ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Saúdové na cestě ze závislosti na ropě. Otevřou první obchod s alkoholem

  • 13
Saúdská Arábie se chystá otevřít první obchod s alkoholem v hlavním městě Rijádu. Sloužit bude výhradně nemuslimským diplomatům, napsala agentura Reuters, podle které jde o milník v úsilí otevřít tuto ultrakonzervativní muslimskou zemi turistice a obchodu. Je to také součást širších plánů známých jako Vize 2030, jejichž cílem je vybudovat ekonomiku nezávislou na ropě.

Nový obchod s alkoholem, jehož pití náboženství islámu zakazuje, otevře v nadcházejících týdnech v diplomatické části Rijádu, tedy ve čtvrti, kde sídlí ambasády a diplomaté.

Zákazníci se budou muset zaregistrovat prostřednictvím mobilní aplikace, získat od ministerstva zahraničí povolovací kód a při nákupu dodržovat měsíční kvóty, píše se v dokumentu, který dostala agentura Reuters k nahlédnutí.

Dubaj kvůli turistům škrtla extrémní daň z alkoholu, koupí ho už i bez licence

Podle ní rozhodnutí o otevření souvisí s Vizí 2030, což je plán země do následujících šesti let rozvinout místní průmysl a logistická centra. Jejím cílem je vytvořit stovky tisíc pracovních míst pro saúdské občany.

Za pití alkoholu sto ran bičem

Saúdská Arábie má velmi přísné zákony proti pití alkoholu. Provinění mohou být trestána stovkami ran bičem, pokutou či vězením. Emigrantům také hrozí deportace. Právě u lidí nearabského původu z dokumentu ale není jasné, zda jim prodej alkoholu bude umožněn, či nikoliv.

Získat alkoholický nápoj bylo dosud v zemi možné pouze prostřednictvím diplomatické pošty nebo na černém trhu. Vláda nicméně ve středu potvrdila, že zavádí nová omezení na dovoz alkoholu v rámci diplomatických zásilek. Nové předpisy podle Centra pro mezinárodní komunikaci (CIC) přichází s cílem čelit nelegálnímu obchodu.

Saúdská Arábie na plážích rozjíždí turismus. Ženy přitom halí až po paty

„Tento nový postup bude i nadále poskytovat a zajišťovat, aby všichni diplomaté nemuslimských velvyslanectví měli přístup k těmto výrobkům ve stanovených kvótách,“ uvedlo CIC v prohlášení pro Reuters. Nový rámec podle CIC respektuje mezinárodní diplomatické úmluvy.

Saúdská Arábie pod vedením korunního prince Muhammada bin Salmána v posledních letech rozvolňuje přísná společenská pravidla jako je segregace mužů a žen na veřejnosti či požadavek na úplné zahalování žen, poznamenala agentura.