ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdo platí daně v Rusku, podílí se na zabíjení, vzkázal Nestlé premiér Ukrajiny

  • 82
Velká část velkých firem pozastavila v Rusku své podnikání. Ty, které v zemi i nadále zůstávají nebo do ní dodávají své produkty, musí čelit nebývalému tlaku. Mezi nimi je například i potravinářská společnost Nestlé či fastfoodový řetězec Burger King. Za setrvání v Rusku čelí firmy ostré kritice.

Švýcarská potravinářská společnost svůj byznys omezila a přestala do země dodávat životně nedůležité položky, jako je třeba káva a minerální vody. Do Ruska však některé položky stále doručuje, a to například krmivo pro zvířata nebo dětskou výživu, informuje agentura Bloomberg.

To se nelíbí například ukrajinskému premiérovi Denysi Šmyhalovi, který s generálním ředitelem potravinářského giganta Markem Schneiderem  hovořil. Firmu požádal, aby své podnikání v Rusku zastavila. Slova premiéra však neměla žádný úspěch. „Bohužel neprojevil žádné pochopení,“ komentoval Šmyhal na svém Twitteru.

„Platit daně do rozpočtu teroristické země znamená zabíjet bezbranné děti a matky. Doufám, že Nestlé brzy změní svůj názor,“ doplnil ukrajinský premiér.

Zástupci švýcarské firmy však situaci okomentovali pouze stručně „Rozhovory s vládními úřady považujeme za soukromé. Budeme i nadále dělat vše pro to, abychom Ukrajincům v zemi dodávali jídlo a podporovali ukrajinské uprchlíky v mnoha zemích,“ uvedl mluvčí Nestlé pro agenturu Bloomberg.

Franšízy a složité smlouvy

V Rusku zůstává také zůstává například fastfoodový řetězec Burger King, který spadá pod holdingovou společnost Restaurant Brands International. Ve stažení ze země řetězci brání struktura podnikání a složité franšízové smlouvy.

Rusové budou mít nový fastfood, logo Strýčka Váni připomíná McDonald’s

„Neexistují žádné právní doložky, které by nám umožňovaly jednostranně změnit smlouvu, umožnit kterémukoli z partnerů jednoduše odejít nebo celou smlouvu zrušit,“ napsal David Shear, prezident Restaurant Brands International v otevřeném dopisu. Jak dodal, jde o komplikovaný právní proces.

„Pozastavili bychom s radostí okamžitě všechny operace Burger King v Rusku? Ano. Jsme dnes schopni pozastavení provozu prosadit? Ne,“ uvedl Shear.

Burger King již minulý týden uvedl, že pozastavuje veškerou firemní podporu svým franšízám na ruském trhu.