Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rum ano, ale ne z plantáže. Slavná značka mění své jméno kvůli rasismu

  18:00
Francouzská společnost Maison Ferrand, která vyrábí karibský rum pod brandem Plantation, v úterý oznámila změnu jeho názvu. Láhve vyrobené od ledna 2024 již budou označeny novým jménem Planteray, receptury všech variant však zůstávají beze změny. Výrobce rumu po čtyřech letech reaguje na protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě, po smrti černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v USA.
Jedna z aktuálně nejdynamičtěji rostoucích značek rumu, Plantation Rum...

Jedna z aktuálně nejdynamičtěji rostoucích značek rumu, Plantation Rum společnosti Maison Ferrand, oznámila na úterní celosvětové tiskové konferenci na Barbadosu změnu svého názvu. (9. ledna 2024) | foto: Maison Ferrand/Stéphane Charbeau

Podle společnosti Maison Ferrand je cílem vývoje názvu lépe reflektovat atributy značky, která na světovém trhu úspěšně figuruje přes pětadvacet let. „Jméno Planteray nyní evokuje základní prvky naší značky. Plant (rostlina) zastupuje cukrovou třtinu a celkový terroir (země, kde se pěstuje). Ray (paprsek) symbolizuje slunce potřebné pro růst třtiny, ale i otevřenost světu a znalosti a zkušenosti spojené s výrobou rumu,“ popsal na tiskové konferenci Alexandre Gabriel, majitel rodinné společnosti Maison Ferrand, významného hráče na poli destilátů. Zdůraznil, že stejně jako se nemění DNA značky, nemění se ani receptury jednotlivých variant. Nezměněná zůstává ani vizuální identita láhví rumu.

Rum světového věhlasu

Společnost Maison Ferrand je od roku 2017 vlastníkem barbadoské palírny West Indies Rum Distillery, tím získala automaticky třetinový podíl i v řadě jamajských destilerií. Značka má však navázaná partnerství také s dalšími palírnami po světě. I díky tomu může nabídnout nejrozmanitější portfolio rumů a chutí. To velkou měrou přispívá k celosvětové popularitě značky. Její prodeje během posledních deseti let vzrostly na 900 procent.

Oblibu rumů Plantation, nyní Planteray, potvrzuje i umístění v nedávno zveřejněném reportu nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International (Drinks International Brands Report 2024) postaveném na hodnocení profesionálů ze 100 nejlepších barů na světě. Rum značky Plantation byl označen za nejvíce trendy značku rumu, figuruje v trojici nejprodávanějších rumů a obhájil i místo v žebříčku TOP 10 Volby barmanů.

Přízeň českého publika

Podle dat mezinárodního tržního reportu IWSR 2023 se v roce 2022 v ČR prodalo zhruba 18 milionů litrů rumu (v přepočtu na 0,7 l láhev bezmála 26 milionu láhví), což je obdobný výsledek jako v roce 2021. Kategorie Premium a vyšší na tomto počtu participují zhruba šestiprocentním podílem, každoročně však dosahují rostoucích čísel.

Značky společnosti Maison Ferrand, v čele s rumy značky Plantation, jsou k dostání ve více než 120 zemích světa. Na českém trhu je od dubna 2022 zastupuje a distribuuje společnost Ultra Premium Brands. Značce se v posledním roce podařilo dosáhnout dvojnásobku prodejů proti roku předešlému.

Koktejly bez barmana. Češi objevují kouzlo drinků v plechovkách

„Z výsledků uplynulého roku i z celosvětových úspěchů, které rumy Plantation sklízejí, můžeme předpovídat značce další zářivou budoucnost. Naší ambicí je, aby i na českém trhu značka Planteray dále rostla a stala se, stejně jako v jiných zemích s vyspělou rumovou kulturou, nejvyhledávanější prémiovou rumovou značkou,“ říká Jiří Rabel, spolumajitel společnosti Ultra Premium Brands. Ačkoli všechny láhve vyrobené od ledna 2024 ponesou označení Planteray, v českém prostředí se začnou objevovat pozvolna.

„U stávajícího portfolia se budou čeští spotřebitelé pravděpodobně stále setkávat s lahvemi označenými původním jménem Plantation do konce roku 2024. Od příštího roku dojde k postupnému nahrazení všech produktů na Planteray. Je ale třeba zdůraznit, že bez ohledu na jméno na etiketě zůstává obsah nezměněný,“ uzavírá spolumajitel distributorské společnosti Ultra Premium Brands (UPB).

Rasismus v názvech

Vražda George Floyda v roce 2020 vyvolala mezinárodní protesty proti systémovému rasismu, během nichž bylo pod přímým či nepřímým tlakem veřejnosti změněno mnoho jmen a značek, muzeí, vzdělávacích institucí a veřejných služeb souvisejících s koloniálními nebo rasovými otázkami. Historie rumu je silně spjata s otroctvím, neboť na jeho výrobě se v počátcích podíleli z velké části otroci, kteří byli na Azory, Kanárské ostrovy a do Karibiku přivezeni přes Afriku.

Společnost Maison Ferrand záměr přejmenovat svou značku rumu Plantation Rum (Rum z plantáže), který má rasistický podtext oznámila již v červnu 2020.

„Rasistická“ rýže Uncle Ben´s končí. Dostala nové jméno i obal

Původní název nápoje byl inspirován Gabrielovým dětstvím na francouzském venkově, kde vyrůstal a na farmě žije i nyní. „Značku jsem založil před více než 20 lety po pobytu na Haiti a Svaté Lucii, kde jsem se zamiloval do rumu. V Karibiku se farma nejčastěji označuje jako plantáž,“ vysvětloval majitel Alexandre Gabriel pro přílohu Drinks International Rum v roce 2022.

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...