Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ropu jako politickou zbraň poprvé využil OPEC při jomkipurské válce

  10:04
Kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují Spojené státy dovoz ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí z Ruska. Stejný postoj zaujala také Velká Británie, která do konce letošního roku přestane dovážet ruskou ropu. Ceny ropy nyní výrazně vzrostly a podle některých analytiků je svět možná na pokraji energetické krize podobné té z počátku 70. let.
Ropa

Ropa | foto: Reuters

K okamžitému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska vyzvalo také osm desítek poslanců Evropského parlamentu. Evropská komise zatím oznámila, že plánuje snížit závislost EU na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu nejpozději do roku 2030.

Momentální situace je velmi podobná situaci ze 70. let, kdy se během jomkipurské války bojovalo nejen o Sinajský poloostrov, ale probíhala také politická válka o ropu. 

Válka v den smíření

Šestého října roku 1973 odstartovala koalice Egypta a Sýrie, spíše symbolicky podporovaná několika dalšími arabskými státy (Irák, Jordánsko, Maroko, Kuvajt, Saúdská Arábie, Palestina a překvapivě i asijská Severní Korea) vojenský útok na Izrael. Stalo se tak poměrně zákeřně během nejsvětějšího židovského svátku Jom Kipur, v překladu „den smíření“. Proto se tomuto konfliktu říká jomkipurská válka. 

6. října 2013

Židovský stát nebyl na konflikt připraven a zažíval porážku za porážkou. Situace se však radikálně změnila, když Spojené státy začaly dodávat Izraeli zbraně a vojenský materiál.

Arabské státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) využily konfliktu, ve kterém se západní svět postavil na stranu napadeného, k urychlení svého dřívějšího plánu. V říjnu 1973 se rozhodly prudce zvýšit ceny ropy. Rovněž bylo uvaleno embargo na země, které židovský stát podpořily.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Do té doby bezprecedentním činem arabské státy odstartovaly takzvanou první ropnou krizi, která způsobila v celém světě, závislém na spotřebě dovážené suroviny, hospodářský šok. 

Akce sice přinesla zemím OPEC značné zisky, současně však vedla k tomu, že se průmyslově vyspělé státy přeorientovaly na úsporná energetická opatření a na rozvoj těžby ropy v nových oblastech mimo OPEC, čímž snížily vliv kartelu.

Ropa jako zbraň

Postupný nárůst cen ropy a jejích derivátů, které stagnovaly již od 50. let, byl vzhledem k vyčerpávání ložisek USA všeobecně očekáván. Ovšem jomkipurská válka poskytla zemím OPEC, jež měly na počátku 70. let dvoutřetinový podíl na světové produkci ropy, záminku k razantnímu kroku.

Již v polovině září bylo šest států ropného kartelu pověřeno vyjednáváním se západními ropnými společnostmi. Země OPEC chtěly zvýšit ceny, které se smluvně zavázaly dodržovat v roce 1971 v Teheránu po dobu pěti let. Dvoudenní jednání s ropnými společnostmi zahájil kartel 8. října, dva dny po začátku konfliktu. A 16. října oznámila Saúdská Arábie, Írán, Irák, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Katar omezení těžby a zvýšení cen ropy o 17 procent. 

Nejtvrdší sankce. Rusko už je pod větším tlakem než Írán i Severní Korea

V době, kdy byl napadený židovský stát již v protiútoku, vyhlásila OPEC 17. října oficiálně použití ropy jako zbraně proti Západu a vzápětí vyhlásila embargo na vývoz ropy do zemí, které podporovaly Izrael během války (hlavně do USA, ale také do Nizozemska, Portugalska, Rhodesie a Jihoafrické republiky).

Na začátku listopadu ohlásili arabští producenti pětiprocentní omezení těžby, což mělo za následek další vzestup cen. Zároveň pohrozili zavedením dalších pětiprocentních šoků i v následujících měsících, až do vyklizení území obsazených během války Izraelem. Cena ropy vystřelila 16. října o 70 procent a těsně před Vánoci o dalších téměř 130 procent. Ropa tak od září podražila čtyřnásobně z 2,90 na necelých 12 dolarů.

Ekonomická krize

Již během prosince a ledna následujícího roku ale OPEC sáhl k určitým ústupkům – ohlásil zvýšení těžby o desetinu, odvolal hrozbu dalšího pětiprocentního nárůstu cen a slíbil dočasné zmrazení cen ropy. Embargo se ale neminulo účinkem. Izrael byl západními spojenci přinucen zastavit svůj postup.

Ropná krize v roce 1973

Pro svou velkou závislost na ropě se dostaly západní průmyslové státy a také Japonsko do značných potíží. Vyšší ceny pohonných hmot zasáhly obyvatele i firmy, zdražila se produkce. Následkem prvního ropného šoku nastala celosvětová hospodářská recese a nárůst inflace i nezaměstnanosti. Ve vyspělých ekonomikách nastoupila stagflace, růst byl nulový až záporný a inflace se pohybovala v dvojciferných číslech.

V reakci na ropný šok některé země, jako například USA nebo Německo, snížily kvůli úsporám energií maximální povolenou rychlost, automobilky začaly přecházet k energeticky méně náročným typům automobilů. Vysoké ceny ropy učinily těžbu v Severním moři, na Aljašce nebo na Sibiři zajímavou. 

Ani střední třída nezvládne platit trojnásobné ceny plynu, míní energetik

Začaly se také vyplácet investice do alternativních technologií a do výzkumu a vývoje energeticky šetrných technologií a například Německo, Japonsko nebo Francie se začaly více obracet k jádru. 

To vše vedlo k snížení závislosti ropných společností na arabských producentech a podíl OPEC na světovém obchodu ropou se snížil z dvou třetin na současných více než 40 procent. Na území členských států OPEC se nachází 79,4 procenta zjištěných světových zásob ropy.

Druhá ropná krize

Druhou ropnou krizi vyvolal Irák po islámské revoluci v roce 1979. Cena, která tehdy vzrostla ze 13 na 35 dolarů za barel, přinutila západní svět k dalšímu omezování spotřeby a hledání nových energetických zdrojů. 

Cena ropy opět vzrostla v říjnu 1990 po vpádu Iráku do Kuvajtu a v roce 2002 začala novodobá růstová fáze cen ropy, která měla svůj vrchol v roce 2008, kdy cena americké lehké ropy překonala dosavadní novodobý rekord z roku 1980 a v červenci se přiblížila až k 150 dolarům za barel.

V současné době se rusko-ukrajinský konflikt nápadně podobá předešlým konfliktům, ceny ropy výrazně vzrostly na 128 dolarů za barel, před začátkem ruské invaze se barel obchodoval za 97 dolarů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Župan Big Lebowského za čtyři miliony. V Los Angeles se draží filmové rekvizity

22. května 2024  15:56

Taneční parket z Horečky sobotní noci, Voldemortova hůlka z Harryho Pottera anebo pyžamo Big...

VIDEO: Loď z Baltimoru se vrátila do přístavu, vyšetřování nehody pokračuje

22. května 2024  13:19

Téměř dva měsíce po zřícení mostu v americkém městě Baltimore se podařilo z plavebního kanálu...

Developeři Nových Holešovic odmítli exit dopravního podniku ze společné firmy

22. května 2024  12:16

Společnost NHD odmítla oznámení o exitu pražského dopravního podniku ze společné firmy. Ta měla...

Vhodná strategie na investičních trzích přináší hodnotu investorům a ozdravuje trhy

22. května 2024  12:01

Advertorial Rok 2023 obecně byl plný změn a vzhledem k makroekonomické situaci náročný, obzvláště kvůli vysokým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....