Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

YD Capital uchopila rizikovou investici, aby dávala smysl

  12:01 – ADVERTORIAL
V rámci diverzifikace portfolia YD Capital zahrnula do svých projektů elektrárnu v Kokavě nad Rimavicou. Energetika je jednou z oblastí zájmů společnosti, proto se tento projekt zdál zpočátku v dokonalém souladu se strategií. Přestože byl areál při jeho zakoupení ve složité situaci, společnost YD Capital viděla v projektu značný potenciál.
V rámci diverzifikace portfolia YD Capital zahrnula do svých projektů...

V rámci diverzifikace portfolia YD Capital zahrnula do svých projektů elektrárnu v Kokavě nad Rimavicou. (ilustrační foto) | foto: Adobe Stock

„Na počátku jsme čelili řadě výzev a nejistot, které naznačovaly, že projekt nemusí být úspěšný. Přesto jsme věřili v jeho potenciál a pustili jsme se do práce,“ uvádí předseda představenstva Pavel Rydzyk. Strategie YD Capital je dlouhodobě konzervativní. Většina investovaného kapitálu směřuje do pečlivě vybraných realitních projektů, které v uplynulých letech vykazovaly zisky nebo nárůst hodnoty. Jde o nemovitosti ve výjimečných lokalitách, například v Praze 1, a o komerční objekty určené pro retailové nájemce s nezbytným sortimentem, jako jsou potraviny, lékárny a drogerie.

Projekt v Kokavě společnost YD Capital kupovala jako distressové aktivum (firmy a projekty zatížené právními, vztahovými a jinými problémy). Elektrárna však postupně odhalila další citlivá místa, která situaci komplikovala. Po převzetí všech podílů ve společnosti byl celý projekt zásadně přepracován a narovnány byly i předpoklady a očekávání.

Expozice projektu se pohybuje v řádech desítek milionů korun. V areálu probíhaly dlouhodobé rozsáhle práce, díky kterým prošel pečlivou revitalizací. Nejtěžší a zároveň nejnáročnější byla likvidace ekologické zátěže, s níž již společnost projekt koupila.

Díky tomu se podařilo částečně naplnit vizi společnosti, a to vtisknout do svých projektů přidanou hodnotu pro veřejnost a okolí. „Kromě správných a funkčních technologií a postupů jsme museli dotáhnout i některé procesy ve vztahu k danému regionu,“ pokračuje majitel společnosti YD Capital Pavel Rydzyk. „S ohledem na počáteční komplikace to vnímám jako přínos pro daný kraj,“ dodává.

Předání projektu v této fázi by nedávalo smysl, a proto společnost pokračuje ve strategických krocích k jeho stabilizaci a výnosnosti. Projekt má před sebou roky kontinuálních prací, než se naplní jeho návratnost.

Jak již bylo zmíněno na začátku, hlavním zaměřením společnosti YD Capital jsou zajímavé nemovitosti a areál v Kokavě nad Rimavicou je jen malým doplněním portfolia v rámci technologické divize. „I tak mám radost z toho, kam jsme projekt postupnými kroky posunuli a co z něj můžeme v následujících letech ekonomicky vytěžit. Stejně tak nás čeká ještě spousta práce. Tvrdá práce je však zásadní hybnou silou,“ uzavírá majitel a předseda představenstva Pavel Rydzyk.

O YD CAPITAL

Investiční skupina YD Capital, založená před pěti lety Pavlem Rydzykem, se rychle etablovala jako významný hráč na trhu s investicemi a začíná se jí dostávat čím dál více pozornosti i z finančního světa. Spravuje majetek přesahující 3,3 miliardy korun a působí v sektorech od nemovitostí po energetiku, jež tvoří významnou složku YD Capital. Nejvýznamnější částí této divize je společnost První česká energie, která byla v roce 2023 druhou nejrychleji rostoucí společností v tomto oboru v České republice.

Nedávno pod holdingem vznikl unikátní podfond YDeal Cars, který nabízí možnost investovat do legendárních sběratelských automobilů.

YD Capital klade důraz na dlouhodobé hodnoty, jako je „dávat penězům smysl,“ což je hlavní claim a základní filozofie skupiny. Hlavní hodnotou je „spolutvorba“ a transparentnost v projektových investicích. Součástí strategie zaměřené na exity je nejen dosahování výnosů, ale také snaha přispívat k udržitelnému rozvoji a podporovat projekty, které mají pozitivní společenský dopad.

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

Německo jako vetešnictví. Země je na cestě k rozvojové zemi, varuje šéf burzy

12. června 2024

Současnou německou hospodářskou politiku ostře zkritizoval šéf tamější burzy Theodor Weimer....

Dlouhodobou péči si lze pojistit. Firma plánuje desítky pobytových zařízení

19. června 2024  12:59

Pojišťovna Simplea z finanční skupiny Partners a skupina Ambeat Group plánují do pěti let výstavbu...

Eurovolby otřásly byznysem. Plán mění i výrobce „obnošených“ tenisek z botníku Swiftové

19. června 2024  12:55

Italský výrobce luxusních tenisek Golden Goose otálí se vstupem na burzu. Firma uvedla, že hlavním...

Eemshaven odbavil již stou loď. Plyn pro Česko vezlo sedmatřicet z nich

19. června 2024  11:33

Terminálem v nizozemském Eemshavenu, který byl prvním pro zkapalněný zemní plyn (LNG) spuštěným v...

Přemnožená zvěř ničí lesy. Náprava potrvá dekády, potvrzují experti i ministr

19. června 2024

Vysíláme České lesy čelí klimatickým změnám a novela mysliveckého zákona by je mohla pomoci zachovat pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...